Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jezdci radí, jak postavit trať na MS

Sport

  11:42
TÁBOR - České cyklokrosové hvězdy Zdeněk Štybar a Radomír Šimůnek sedí skloněni nad mapkou nové trati pro mistrovství světa 2010 v Táboře. Ještě před tím si ji včera prošli, aby se na ní dokázali správně orientovat.

Zdeněk Štybar chce trať na míru. foto: ČTK

"Tady po těch schodech by bylo dobré si odpočinout,“ hlásí se s radou jeden. "Mně by se zase líbilo, kdyby tahle zatáčka nebyla tak prudká,“ připomíná druhý.

Poslechněte si: Štybar a Šimůnek si prohlédli trať MS 2010 v Táboře.


V takovém duchu probíhalo v Táboře setkání jezdců s organizátory, kteří chtějí postavit domácím závodníkům trať přímo tělo. Důvod? Získat v baště českého cyklokrosu vysněnou zlatou medaili. "Je skvělé, že se k tomu můžeme s předstihem dvou let vyjádřit, vysvětlit, co by nám vyhovovalo, a zasáhnout do úprav,“ libuje si Štybar. Závodník, který koncem ledna získal na šampionátu v Trevisu stříbrnou medaili v kategorii elite, preferuje rychlé a technické pasáže.

"Za dva roky se ale můj styl může trochu změnit a třeba začnu mít rád těžké okruhy. Takže bych si raději přál, aby trať byla těžká, protože mistrem světa se má stát opravdu nejlepší cyklokrosař. V podobném duchu mluví i čtvrtý z téhož šampionátu Šimůnek. "To, že trať budeme znát dopředu, bude pro nás psychická výhoda. Teď už jenom závod zvládnout a získat první a druhé místo,“ směje se syn čtyřnásobného mistra světa. "Ono bude nakonec stejně jedno, jestli to bude tvrdé, měkké nebo zasněžené. Když na to člověk má, dokáže vyhrát na čemkoliv.“

Nová trať v prostoru sídliště Nad Lužnicí se pojede částečně po dosavadním okruhu, na němž se konal šampionát už v roce 2001, kde se jelo i ME 2003 a osm závodů Světového poháru. Změna je v posunutí trati směrem k řece, od níž budou jezdci v nejbližším místě vzdáleni jen třicet metrů. Poblíž má vyrůst cyklistický areál s jedenáct set metrů dlouhým oválem a administrativní budova s kancelářemi, sklady a dalším zázemím. Stavět by se mělo začít letos na jaře.

Posunutí trati uvítají diváci, kteří budou mít větší přehled o závodě. Z jednoho  místa budou mít možnost vidět skoro celý okruh,“ upozorňuje předseda cyklokrosové komise Čestmír Kalaš. Čeští jezdci by měli mít výhodu i v tom, že si budou moci trasu otestovat ještě před MS při českém mistrovství, které se bude konat první lednový víkend roku 2010.

"Zatímco všichni soupeři budou nový okruh poznávat až těsně před šampionátem, nás by na něm už nemělo nic překvapit. Velice si této možnosti vážím,“ říká vicemistr světa Štybar. Oba jezdci, kteří už několik let jezdí v belgických stájích, se shodli, že takovým způsobem se podmínky pro domácí závodníky nikde jinde nepřipravují. "Myslím, že v Belgii je situace nastavená poněkud jinak. Tak jako my tam cyklokrosaři při sobě nedrží,“ pokyvuje hlavou Šimůnek.