Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jezdil na plný plyn, plochodrážník Matula zemřel už ve 20 letech

Sport

  9:00
Zamiloval se do ploché dráhy, kterou měla jeho rodina v erbu, chtěl závodit, tak jako předtím závodili jeho děda i táta. Toužil po výhrách, jezdil na plný plyn, ale právě rychlost jej zradila. Ještě dřív, než se Michal Matula stačil nadechnout k opravdové kariéře, zahynul při závodě druhé polské ligy v Krosnu. Skromnému a přátelskému jezdci z Kopřivnice osud vyměřil pouhých dvacet let života...

Michal Matula. foto: www.speedwaya-z.cz/Antonín Škach

Motory hřmí, jezdci zavřeni mezi mantinely se řítí na strojích, které nemají brzdy. Sport pro tvrdé chlapy, jimž nevadí hrozba nebezpečných pádů a nějaký ten šrám.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Často jde ale o vážné úrazy. Michal Matula, rodák z Kopřivnice, který od roku 2004 působil v pražském Autoklubu Markéta, to dobře znal.

V roce 2006, kdy mu bylo devatenáct, neměl zrovna šťastný začátek sezony. Po rekonvalescenci fraktury klíční kosti z předchozího roku se postupně vracel do formy. Kvůli technickým problémům se kvalifikoval až do třetího závodu domácího juniorského šampionátu, při hrozivém pádu však utrpěl otevřenou zlomeninu stehenní kosti.

"Příští rok to zkusím od začátku," plánoval tehdy v červenci, když se ještě opíral o berle. "Počítám, že do měsíce je odložím a ještě na konci sezony se svezu. Jen tak, při tréninku," těšil se.

Onen příští rok se však osud mladého jezdce, pro kterého byly jízdy na škvárovém oválu vším, naplnil beze zbytku. V neděli 27. května 2007 nepřežil pád při závodech druhé polské ligy v Krosnu, pár dní předtím oslavil teprve dvacáté narozeniny.

Celý díl seriálu Pohnuté osudy můžete dočíst v sobotním vydání Lidových novin.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!