Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jícha proti Maďarům řádil, čeští házenkáři postoupili do další fáze ME

Sport

  22:28
Wiener Neustadt - Čeští házenkáři dnes zdolali ve svém třetím utkání na mistrovství Evropy ve Wiener Neustadtu Maďarsko 33:26 a zajistili si postup do další fáze turnaje.

Český házenkář Filip Jícha pálí. foto: ČTK

V ní narazí na Německo, Polsko a Slovinsko.

Čtrnácti góly přispěl k vítězství Filip Jícha, jedenáctkrát se trefil Jan Filip.

ME v házené mužů - skupina D:

 Česká republika - Maďarsko 33:26 (14:13)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 5, Vítek 2, Mičkal, Zdráhala, Vraný 1, Kubeš, Piskač, Jícha 14/1, Filip 11/2, Sobol, Mráz, Stehlík, Hynek, Sklenák.
Nejvíce branek Maďarska: Császár 7, Katzirz 4, Krivokapič 3/3, Törö 3.Rozhodčí: Olesen, Pedersen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 5/3 - 4/3.
Vyloučení: 3:6. Diváci: 5500.

Maďaři se poučili z osobního bránění, s nímž na českého kanonýra Jíchu vyrukovaly Španělsko i Francie, a rovněž vsadili na tuto kartu. Fazekas chytil dvě úvodní střely a po dvou gólech svátečního střelce Lalusky vedl soupeř, který měl v hledišti značnou převahu, 2:0. Vzápětí se ale prosadil ze sedmimetrového hodu Jícha a rychle přidal i gól ze hry.

Svěřenci kouče Martina Liptáka opět vsadili na pozornou obranu 0-6, kterou podpořil výtečnými zákroky gólman Galia. Maďaři hráli hodně tvrdě, mnohdy až za hranicí pravidel, a dánští rozhodčí je za to trestali. Češi převzali iniciativu, parametry světového střelce prokazoval Jícha a k němu se přidal nejzkušenější český hráč Filip. Prosadil se z křídla, z rychlého protiútoku, ale i z postu spojky, a český celek získal vedení 10:7.

Soupeř jen těžko hledal prostor ke střelbě, a když už jej našel, stál mu v cestě skvělý Galia. Ve 24. minutě vedl český celek 13:8, ale poté přišel stejně jako v předcházejících zápasech výpadek. Čeští hráči polevili v koncentraci a stříleli z nepřipravených pozic. Toho dokázal protivník využít a sérií pěti branek vyrovnal, když úspěšný byl hlavně Nocarův spoluhráč Császár z francouzského celku Chambéry.

Českému celku pomohla další přesilovka, při níž se trefil poprvé po pěti neúspěšných pokusech z pravé spojky Vítek. Do kabin tak šel český tým s jednobrankovým vedením.

Zato vstup do druhého poločasu vyšel českému mužstvu skvěle. Za necelé čtyři minuty lovil Fazekas míč ze své sítě čtyřikrát a rázem na světelné tabuli svítilo nadějných 18:13. Maďaři se však nehodlali vzdát. Dvakrát se trefil Császár, ale Češi vždy dokázali odpovědět.

Dál zářili gólman Galia, který měl bezmála padesátiprocentní úspěšnost zákroků, a v útoku Jícha. Jeho ruka byla téměř neomylná, dokázal ale také uvolňovat na křídlech Nocara s Filipem.

Na to soupeř těžko hledal protizbraň. Po gólech Töröa a Katzirze sice snížil v 57. minutě na rozdíl čtyř branek, ale rozjetí čeští hráči si nehodlali nechat vítězství vzít. Naopak svoji kanonádu korunovali dalšími góly Jícha a Filip, kteří dovedli český celek k vítězství na mistrovství Evropy po dlouhých šesti letech a zároveň k vytouženému postupu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!