Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Český sen se zbortil: hrozná chyba a debl bez šancí. Byl jsem nejhorší, líčil Lehečka

Jiří Lehečka se radí s Adamem Pavláskem v rozhodující čtyřhře ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze. foto: Reuters

Po sedmi hodinách pohledného a vyrovnaného boje smutnili. Proti favorizovaným soupeřům sahali po vítězství, k postupu mezi poslední kvarteto týmů jim scházel jediný game. Jiří Lehečka však v klíčové situaci zakolísal a čeští tenisté nakonec s Austrálií ve čtvrtfinále Davis Cupu v Málaze prohráli 1:2.
  10:07

Po spolehlivém představení Tomáše Macháče, který si poradil s Jordanem Thompsonem 6:4 a 7:5, vedli 1:0.

Následně v souboji jedniček Lehečka skvěle vlétl na dvanáctého hráče světa Alexe de Minaura, první sadu ubojoval 6:4, ve druhé byl za stavu 5:3 dva míče od vítězství, v navazujícím gamu na český postup do semifinále podával.

Jenže v nejméně vhodný okamžik poprvé v duelu neuhájil servis a následně ztratil i těsné třetí dějství, v němž na příjmu vedl 3:2 a 40:0.

„Většinu času jsem měl herně navrch, ale pak přišly dva momenty, kdy se ukázalo, že já jsem na žebříčku třicátý a on dvanáctý,“ líčil. „Když jsem měl doservírovat zápas, tak jsem hroznou chybou pokazil první míček, pak on zahrál velice slušně. A ve třetím setu jsem měl tři brejkboly za stavu 3:2, ale opět se ukázalo, kdo je zkušenější. Jinak jsme odehráli super zápas, oba jsme předváděli slušnou úroveň.“

Po bolavé porážce 6:4, 6:7 a 5:7 v sobě ještě našel sílu nastoupit do rozhodujícího deblu, společně s Adamem Pavláskem se ale museli sklonit před vítězi loňského Wimbledonu Matthewem Ebdenem a Maxem Purcellem, jimž podlehli 4:6 a 5:7.

„Podle výsledku se zdá, že jsme byli blízko, ale nedali nám čuchnout,“ zhodnotil Pavlásek. „Je vidět, že debl umí a ví o sobě, což byl rozdíl. Kvalita byla jednoznačně na jejich straně.“

Adam Pavlásek a Jiří Lehečka ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

Australanům stačil k triumfu jeden úspěch na returnu v každém setu, v obou případech obrali o podání Pavláska. Naopak Češi si nevypracovali jediný brejkbol. „Možná kdybychom set dotáhli do tiebreaku, tak jsme při trošce štěstí mohli vyhrát, ale musíme před nimi smeknout,“ poznamenal 29letý Pavlásek.

Že v deblu čeká reprezentanty přetěžký úkol, věděl kapitán Jaroslav Navrátil dlouho dopředu, proto den před utkáním zmínil, že největší šanci k porážce Austrálie vidí už po dvouhrách.

A k tomuto scénáři měli jeho svěřenci nakonec až nečekaně blízko, stačilo, kdyby Lehečka proti de Minaurovi ustál zlomové momenty.

Jiří Lehečka se raduje z povedené výměny ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské...

Přestože poté bojovně vyrazil i do čtyřhry a chtěl dostát roli hlavní opory týmu, s Pavláskem neměli proti sehraným soupeřům nárok.

„Fyzicky jsem se cítil docela v pohodě, byl jsem schopen se nějak nakopnout, ale herně to z mé strany nebylo takové, jak jsme potřebovali,“ připustil Lehečka. „Bylo pro mě náročné se nějak adaptovat na deblovou hru. I když můžu říct, že jsem tam nechal všechno a snažil jsem se, tak jsem byl na kurtu nejhorší.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!