Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

Sport

  6:42aktualizováno  10:32
Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry a Aleksandara Rakiče technicky knokautoval ve druhém kole. „A příště chci šampiona,“ prohlásil nejlepší český MMA zápasník. Na turnaji UFC 300 si připsal čtvrtou výhru z pěti zápasů v prestižní organizaci, navíc dostal bonus za nejlepší výkon turnaje 300 tisíc dolarů, okolo 7,1 milionu korun.

Nešlo o titul, ale důležitost zápasu se tomu blížila. Procházka jako dvojka divize potřeboval dokázat, že listopadové zaváhání s Alexem Pereirou byla nešťastná náhoda, aby zůstal v pozici naprosté špičky polotěžké váhy UFC do 93 kilogramů.

Procházka versus Rakič

zápas jsme sledovali podrobně

A ideálně aby hned příště dostal další titulovou šanci. „Přesně to chci! A je mi jedno, s kým to bude,“ prohlásil Procházka rozhodně v kleci už po impozantním vítězství nad pětkou divize.

„Nemám tušení, co s ním bude dál, ale musím říct, že ho lituju, protože dokud se neutkali Max Holloway s Justinem Gaethjem, patřil mu i druhý bonus 300 tisíc dolarů za nejlepší zápas večera,“ prohlásil šéf UFC Dana White po turnaji s tím, že Procházka nebyl daleko od bonusu v celkové výši 600 tisíc dolarů. „Mám ale za Jiřího radost. Šel se tam s Rakičem poprat a oba vypadali úžasně. Rakič začal skvěle, Jiří to otočil. Přitom jeho noha byla po těch kopech hotová!

Procházka ukončil zápas po třech minutách druhého kola, když úplně zmateného Rakiče dobíjel na zemi. Ten už jen ležel na zádech a posledních několik úderů se aktivně ani nebránil, jen kamsi nevědomky natahoval ruce. Do duelu proto vstoupil rozhodčí. Technický knokaut.

Podívejte se, jak Procházka ukončil Rakiče:

Téměř dvacet tisíc lidí najednou vypuklo v jásot. Procházka se po prvním nepovedeném kole, které prohrál, dokázal dominantně vrátit.

„Nebyla to perfektní bouře, ale byla to bouře,“ smál se Procházka. „Chtěl jsem všem dokázat, že zvládnu předvést to nejlepší.“

„Je to šílenec. Když nemáš cementovou palici a totální bomby v rukách, toho kluka nemůžeš porazit. Jakmile Jiří trefí, nejde zastavit,“ psal nadšeně Ondřej Novotný na X.

Vítězný Jiří Procházka.

Začalo to kombinací přední – zadní. Prvními údery, které Rakičem u pletiva skutečně otřásly. Srb narozený v Rakousku si hned začal chránit hlavu a před Čechem utíkat do středu oktagonu.

Procházka ho následoval. S údery ho znovu natlačil k pletivu, kde zasadil tvrdé koleno do hlavy skloněného Rakiče.

Přidal rychlou sérii čistých úderů do hlavy.

Rakič se ještě pokusil bránit vlastními údery, ale netrefil a místo toho začal klopýtat, byl otřesený. Procházka ho díky tomu snadno stáhl k zemi, jako panenku. Tam na něj přiklekl a zasypal ho dalšími ranami.

Rakič se postupně přestával efektivně bránit a jen si automaticky kryl tvář. Z pohledu rozhodčího stačilo.

Procházka ukončil Rakiče ve druhém kole technickým knokautem.

První kolo přitom Rakič vyhrál. Byl lepší. Efektivně okopával Procházkovy nohy tak, že mu levá nepěkně zrudla. Rakič dobře trefoval i rukama.

Za první kolo ale nepadl žádný skutečně vážný úder. Rakič několikrát promáchl smrtící hák, možná že si díky tomu Procházka naměřil vzdálenost. Pár výměn proběhlo, většinou oťukávacích.

Každopádně to byl Procházka, kdo si musel po prvním kole nechat ošetřit pravé oko, kolem něhož tekla krev.

„Jiří to schytal pořádně po celém těle. Sám měl problém, aby něco trefil. Jako by ho Rakič měl každou sekundou vypnout. On ale dál a dál pokračoval směrem dopředu. A zřejmě ani na chvilku nezapochyboval, že by to nějak nevyhrál,“ komentoval zámořský expert Ben Fowlkes.

Procházka utržil v prvním kole tržnou ránu nad pravým okem.

Druhé kolo ještě začalo z Rakičovy strany lépe, několikrát se do Procházky dobře trefil - přední nebo hák -, ale Procházka na to tentokrát už zareagoval vlastním tlakem a protiútokem, což vedlo k vítězství.

Hned po zápase se Procházka vrátil k tomu, jak se do něj Rakič navážel, že není pravým samurajem:

„Tyhle řeči byly pravdivé. Nejsem samurajem, jsem prostě chlápek z Česka. Ale my všichni musíme žít podle nějakých hodnot a ve mně jsou samurajské zásady.“

Procházka: Měl pravdu, nejsem samuraj, ale...:

Když se ho moderátor Joe Rogan zeptal, jestli mu ty řeči hodně vadily, Procházka namítl: „Spíš mě postrčily. Nejsem samuraj, ale podle těch pravidel žiju, tyhle představy a sny mám v hlavě.“

Načež prohlásil, že by rád příště bojoval s Pereirou, nebo Hillem. Ti spolu bojovali na stejném turnaji v Las Vegas v hlavním zápase celé akce.

Titul polotěžké váhy obhájil Pereira, Hilla knokautoval už v prvním kole naprosto suverénním způsobem. Není ale jasné, jestli v polotěžké váze zůstane.

Prohlásil, že by rád bojoval znova už začátkem dubna doma v Brazílii s tím, že by přešel do těžké váhové kategorie. A řekl, že nemá zájem čelit příště znovu Procházkovi a raději by se utkal s někým novým, třeba Rusem Magomedem Ankalajevem. Ale že bude záležet na rozhodnutí UFC.

Přechodem do těžké váhy by se situace v polotěžké trochu zkomplikovala. Šéf UFC White nicméně řekl, že mu nepřijde jako dobrý nápad, aby Pereira přecházel do těžké divize.

Jak Procházku ohlašoval Bruce Buffer:

Zároveň dodal, že Procházka získává bonus 300 tisíc dolarů (7,1 milionu korun) za nejlepší výkon společně s Maxem Hollowayem, který předvedl naprosto spektakulární zápas a ukončení proti Justinu Gaethjemu.

Holloway dostal dohromady 600 tisíc dolarů společně s bonusem za „zápas večera“, 300 tisíc jde i knokautovanému Gaethjemu.

Podívejte se na Hollowaye s Gaethjem:

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!