Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Počasí rozhodlo. Jizerská padesátka kvůli teplu a nedostatku sněhu nebude

Sport

  15:03
Tradiční dálkový závod v běhu na lyžích Jizerská padesátka se příští neděli neuskuteční, pořadatelé museli 57. ročník zrušit kvůli nedostatku sněhu a teplému počasí. Oznámili to na facebooku. Nedostatek sněhu připravil běžkaře o Jizerskou 50 naposledy před deseti lety, tehdy ještě měla lednový termín.

Od roku 2017 se legendární závod koná v únoru, který dlouhodobě slibuje lepší sněhové podmínky. Letos však počasí bylo proti. Organizátoři rozhodli o zrušení po sobotním měření hloubky sněhu na tratích Jizerské magistrály.

„Zvážili jsme všechny možné alternativy konání akce alespoň na zkrácené trati, ale vzhledem k ještě pesimističtější předpovědi počasí to není možné,“ uvedli.

Čtyřdenní program v okolí Bedřichova pro tisíce účastníků měl začít ve čtvrtek a vyvrcholit hlavním závodem, zařazeným do seriálu Ski Classics. Přihlášení závodníci dostanou díky pojištění zpátky až 70 procent startovného.

„Po včerejší pesimistické předpovědi počasí měl ČHMÚ dnes ještě horší zprávy. V Bedřichově po teplém a deštivém víkendu bude následovat ještě teplejší začátek týdne, kdy teploty mohou atakovat hranici deseti stupňů Celsia,“ vysvětlují organizátoři v tiskové zprávě.

„Šance na alespoň částečné ochlazení ve vyšších polohách je velmi malá a navíc s velkou pravděpodobností v lokalitě spadne jen do pondělního večera celkem až 35-40 mm dešťových srážek,“ doplnili.

Závod se s počasím potýkal i v minulosti

Jizerská padesátka se kvůli nedostatku sněhu neběžela rovněž v letech 1988, 1990, 1998 a 2007. V roce 1993 byl závod přeložen na březen.

Loni zvítězili v Bedřichově Norové Kasper Stadaas a Magni Smedasová. V hlavním závodu startovalo zhruba 5000 lyžařů.

Jizerské hory měly hostit osmý díl seriálu Ski Classics měsíc po italské Marcialonze. „Pro Jizerskou padesátku je to samozřejmě hodně smutné. V minulých letech organizátoři fantasticky pracovali na rozvoji akce a příští víkend očekávali rekordních 9500 účastníků. Zimní sporty jsou ale závislé na počasí a sněhových podmínkách, takže ani sebelepší organizace nemusí stačit,“ uvedl šéf seriálu dálkových běhů na lyžích David Nilsson na webu Ski Classics.

Další akcí bude 17. a 18. února závod Orsa Grönklitt ve Švédsku. Průběžné pořadí vedou Stadaas a jeho krajanka Emilie Fletenová. Z českých lyžařů je nejvýše Sandra Schützová na 12. místě.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!