Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Jonesové nedopovala, může opět závodit

Sport

  8:32
New York - Americká atletka Marion Jonesová nebude vyšetřovaná kvůli porušení dopingových pravidel a může dál závodit. Jak ve středu uvedli právní zástupci trojnásobné olympijské vítězky, druhý vzorek z jejího testu byl negativní na přítomnost zakázané látky EPO, takže nejde o dopingový případ. Třicetiletá Jonesová byla původně pozitivně testována 23. června na americkém šampionátu v Indianapolisu a hrozil jí dvouletý zákaz startu.

Marion Jonesová foto: Don RyanČTK

Jonesovou o zastavení dopingového případu informovali představitelé Americké antidopingové agentury USADA poté, co byl B-vzorek její moči negativní. "Jsem z toho úplně v extázi," uvedla v tiskovém prohlášení sprinterka a skokanka do dálky. "Vždycky jsem říkala, že jsem nikdy nebrala látky na zvyšování výkonnosti, a jsem ráda, že mi věda dala zapravdu. Už se těším zpátky na dráhu," dodala.

Jonesová se může teoreticky představit příští víkend na Světovém poháru v Aténách. Její kouč Steve Riddick uvedl, že pokud bude chtít závodit, stihne ji na mítink připravit.

Jonesová tak nenásleduje případ svého kolegy Justina Gatlina, jenž byl pozitivně testován na testosteron, a jelikož šlo o jeho druhé provinění, dostal osmiletý trest. Americkým sportem otřásl také případ vítěze cyklistické Tour de France Floyda Landise, jemuž bude kvůli dopingu s velkou pravděpodobností vítězství na slavném závodě odebráno a dostane dvouletý distanc. Landis i Gatlin měli pozitivní oba vzorky.

Autoři: ,