Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Jsou tři, ale chytat může pouze jeden

Sport

  19:30
PRAHA - Na post jedničky na brankové čáře se netradičně tlačí hned tři gólmani. Jakub Štěpánek (22), Lukáš Mensator (24) a Martin Prusek (33). Nikdo znich si na mistrovství světa dosud nezachytal a šance mají víceméně vyrovnané.

Lukáš Mensator (vlevo) a Jakub Štěpánek. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Měla by být pro šampionát určena brankářská jednička?
Štěpánek: Kdyby jeden gólman věděl, že má důvěru, tak by to bylo určitě lepší. Kdybych ale byl jedním ze dvou, kteří by se střídali, tak by mi to určitě nevadilo...
Mensator: Moc rád bych si na mistrovství zachytal, momentálně jsme ale všichni na stejné startovní čáře. Nechme se překvapit.
Prusek: Moc tuhle věc neřeším, to spíš média. Každopádně je ale určitě lepší, když chytá jeden brankář. Když se vyhrává, není důvod gólmana měnit.

Jak byste přijal případnou roli třetího brankáře?
Štěpánek: Úplně v pohodě. Vždyť před třemi týdny už jsem měl být doma, takže kdybych měl být trojka, určitě nebudu zahořklý.
Mensator: Nemám s tím problém, uvědomuji si, že oba dva zbývající gólmani jsou hodně kvalitní. Paradoxem je, že spolu na začátku sezony chytali ve Vítkovicích.
Prusek: Není to příjemné, ostatně párkrát už jsem to zažil. Třeba před 11 roky právě ve Švýcarsku. Tenhle post bych ale přijal, nejsem typ, který by dělal problémy.

Nezneklidňuje vás fakt, že se v nominaci objevil zatím pouze jeden obránce z NHL?
Štěpánek:
Nedá se říct, že by mě to znepokojovalo, jména hokej nehrajou. Tým může být složený izméně slavných hráčů. Když se ale stmelíme, tak můžeme uspět.
Mensator: Přišlo dost omluvenek, a lidi hned říkají, že týmu nevěří. Někdy je to tak lepší. Stejné to bylo s Karlovými Vary...
Prusek: Když chytám, nad podobnými věcmi neuvažuju. Soustřeďuju se jen na sebe a svůj výkon.

Na co se na šampionátu nejvíce těšíte a z čeho máte případné obavy?
Štěpánek:
Těším se na mistrovství jako na celek. Obavy nemám z ničeho, pozitiva převládají.
Mensator: Těším se na atmosféru a organizaci. A obavy? Kdybych dostal šanci, tak si uvědomím, že je to velká zodpovědnost. Strach si ale nepřipouštím.
Prusek: Těším se na atmosféru, a co se týče obav, nevím, z čeho bych je ve Švýcarsku měl mít...

Jak si rozumíte se zbylými dvěma brankáři?
Štěpánek:
S Martinem se známe dobře, působili jsme ve Vítkovicích a bydlíme spolu na pokoji. S Mensim jsme se poprvé potkali až v Liberci. Zjistil jsem, že je úplně super kluk, takže problémy mezi námi určitě nebudou.
Mensator: Osobně jsem neznal nikoho, seznámili jsme se až v Liberci. Když jsem byl dva roky v Ottawě v juniorce, tak mi Martin Prusek nechával lístky a já se na něj chodil dívat na zápasy NHL.
Prusek: Kubu Štěpánka znám dobře z Vítkovic a dá se říct, že jsme kamarádi. Lukáše si pamatuju z Ottawy. Působí na mě pohodovým dojmem, na nic si nehraje.

Musí brankář na mezinárodní scéně chytat jinak než v extralize?
Štěpánek:
Mezinárodní hokej je rychlejší, ale i při něm platí, že brankář musí hlavně chytit puk...
Mensator: Na mezinárodní scéně se hraje rychleji a potkáte tam kvalitnější hráče. Líbilo se mi, jak říkal Kuba Štěpánek, že si nemůže připouštět, že chytá v nároďáku, v jednom týmu s Jardou Jágrem a dalšími osobnostmi.
Prusek: V extralize má každý tým jen pár hráčů, kteří umí skvěle vystřelit. Když hrajete za nároďák, tak máte proti sobě tým, v němž umí dát gól každý. Člověk musí zrychlit reakce a je pravda, že chvíli trvá, než si na změnu zvykne.

Souhlasíte s názorem, že brankáři jsou jiní než ostatní hráči?
Štěpánek:
Tohle říkají lidi, kteří by si do brány nikdy nestoupli. Nemyslím, že být gólmanem je deformace.
Mensator: Nemyslím si, že bych nějak extra vyčníval.
Prusek: To se říká asi z legrace. Já určitě nejsem ten typ, který se třeba s nikým nebaví.

Překvapil vás návrat Dominika Haška mezi mantinely?
Štěpánek:
Překvapil. Už jsem si myslel, že si proti němu nikdy nezachytám, ale možná se mi to splní.
Mensator: Taková hokejová osobnost hlavně přiláká fanoušky. Každý hokejista si může vážit možnosti zahrát si proti Haškovi.
Prusek: Trochu ano, myslel jsem si, že loňský Stanley Cup byla jeho zlatá tečka. Asi mu hokej chybí.