Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Osmnáctiletá volejbalistka zemřela po semifinále Ligy mistryň, našli ji pod okny hotelu

Italská volejbalistka Julia Itumaová v dresu Novary foto: Profimedia.cz

Osmnáctiletá italská volejbalistka Julia Itumaová tragicky zemřela po zápase Novary v Lize mistryň v Istanbulu. Podle prohlášení klubu byla nalezená mrtvá pod oknem hotelu, v němž výprava bydlela. Okolnosti vyšetřuje policie.
  12:54aktualizováno  13:11

Itumaová, jež se narodila v Miláně nigerijským rodičům, ovládla loni s reprezentací mistrovství Evropy do 19 let a byla nejvíce bodující italskou hráčkou ve finále proti Srbsku. V klubu Gorgonzola Novara působila první sezonu.

V Istanbulu ve středu s Novarou hrála odvetu semifinále Ligy mistryň. Mrtvou ji nalezli několik hodin po utkání, které její klub prohrál s Eczacibasi 0:3 a do boje o trofej nepostoupil.

Igor Volley comunica con profondo dolore e commozione la prematura scomparsa della pallavolista azzurra Julia Ituma. La tragedia sarebbe avvenuta nelle prime ore del giorno e sulle dinamiche dell’accaduto sta indagando la polizia turca.
Igor Volley tutta desidera esprimere il proprio cordoglio e la partecipazione al dolore della famiglia di Julia e dei suoi cari. Il club e tutti i suoi tesserati, affranti dalla perdita, manterranno un rispettoso silenzio sulla vicenda in attesa dell’esito delle indagini.

13. dubna 2023 v 11:35, příspěvek archivován: 13. dubna 2023 v 13:16

„Igor Volley s hlubokým zármutkem oznamuje předčasné úmrtí volejbalistky Julie Itumaové. K tragédii došlo v ranních hodinách a její příčiny zkoumá turecká policie. Vyjadřujeme upřímnou soustrast Juliině rodině a blízkým. Klub a všichni jeho členové jsou šokováni ztrátou a během čekání na výsledek vyšetřování se k incidentu nebudou dále vyjadřovat,“ stojí v oficiálním prohlášení klubu.

„Těžko se hledají slova po tragédii, která nezasáhla pouze naši volejbalovou rodinu, ale italský sport jako celek. Truchlíme nad ztrátou talentované hráčky, ale především nádherné 18leté dívky, jejíž růst jsme sledovali,“ napsal Giuseppe Manfredi, prezident Italské volejbalové federace.

Itumaová začínala s volejbalem v jedenácti letech díky doporučení příbuzných a učitelů. Kariéru rozjela v Clubu Italia, který působí v italské druhé nejvyšší soutěži.

„Působily tam špičkové hráčky, které dělaly něco, co jsem také milovala, a v čem jsem podle těch, kteří rozuměli volejbalu mnohem víc než já, mohla být docela dobrá,“ vzpomínala krátce po přestupu do Novary.

Mezi italskou elitou toužila dále zlepšovat své dovednosti. „Chci se toho hodně naučit a zároveň ukázat, že na to mám.“

Autoři: ,