Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jun má zase chuť do fotbalu

Sport

  12:44
TEPLICE/PRAHA - Jeho příběh je jako z pera hollywoodského scenáristy: nejprve slibná budoucnost, pak tři roky ústrků a trápení, a nakonec happy end, který už nikdo ani nečekal.

Tomáš Jun nabírá kondici na novou sezónu. foto: ČTK

Fotbalový útočník Tomáš Jun (25) se v létě definitivně vyvázal z nešťastného angažmá v tureckém Trabzonsporu a hned v prvním kole vstřelil za Teplice svůj první hattrick v české lize. Jako by se probudil ze zlého snu a teď je jako vyměněný. „Byla to velká úleva. V Turecku jsem každý půlrok řešil, co se mnou bude. Spadlo to ze mě a myslím, že je to na mně vidět,“ pochvaluje si Jun.

Teprve před měsíce jste získal jistotu, že se nemusíte do Turecka vracet. Proto jste tak ožil?

Ano, určitě je to příčina mých posledních výkonů. Hraje se mi mnohem lépe, protože mám jistotu, že už patřím Teplicím. Zase jsem získal chuť do fotbalu.

Do formy jste se snažil dostat i loni při hostování ve Spartě. Proč to vyšlo až v Teplicích?

Ve Spartě to byl specifický rok. Přišel jsem a po pěti kolech se tam vyměnil trenér. U trenéra Bílka jsem pak neměl takovou důvěru, jeden zápas se mi povedl, ale pak jsem v dalším kole zase seděl na lavičce. Bylo to nepříjemné období. V Teplicích důvěru cítím, odehrál jsem všechny zápasy a teď se mi to začíná vracet.

Cítíte, že se dostáváte do stejné pohody, kterou jste měl před třemi lety, kdy jste do Turecka odcházel?

Zatím ano, za poslední tři zápasy jsem dal osm gólů, tak tam něco musí být. Ale vždy říkám, že každý útočník má jednou období, kdy mu do branky všechno padá, a jindy ne.

O vás se ale říká, že když dáte pár gólů, rozjedete se.

To je normální. Hráč si pak víc věří, nebojí se, že něco zkazí, a v šancích pak reaguje pohotověji. Mám teď i víc štěstí, protože se vždy postavím přesně tam, kam letí míč.

Zažil jste někdy povedenější zápas než ten nedělní proti Českým Budějovicím?

Možná jsem už odehrál i lepší zápasy, důležitější, i když jsem v nich třeba nedal tolik gólů. Tři branky už jsem sice vstřelil, ale v lize to bylo poprvé, takže mi to udělalo radost.

Užil jste si ten hattrick?

Bylo to fantastické. Byl to první zápas, přišlo docela hodně lidí a po dlouhé době jsem je slyšel i tleskat a fandit, což v poslední době nebylo moc zvykem. Ale na větší slavení jsem už neměl sílu. 

Vážíte si teď po tom, čím jste si prošel, každého gólu víc?

To ani ne, slavím ho pořád stejně. Ale v neděli to bylo jiné, měl jsem na stadionu rodinu, byl to první zápas. Proto jsem byl v takové euforii.

Teplice hlavně díky vám vyhrály 4:0. Myslíte, že je to důkaz, že můžete letos pomýšlet na titul?

Je to první kolo a za tři zápasy může být zase všechno jinak, ale všichni jsme samozřejmě rádi. Uvidíme, v příštím kole nás čeká těžký zápas venku na Žižkově.

Vstřelit hattrick se vám už povedlo. Jaký máte další cíl?

Chci zůstat zdravý a udržet si herní pohodu. Chtěl bych, aby to vydrželo co nejdéle, aby to nebylo jednou nahoru, jednou dolů jako v minulosti.

Myslel jsem, že řeknete něco jiného. Třeba vyhrát ligu, stát se králem střelců nebo zase vzbudit zájem zahraničních skautů.

Lhal bych, kdybych říkal, že něco takového nemám v hlavě, ale teď na to fakt nemyslím. Mít takové cíle by bylo hodně přehnané. Na všechno je brzo, i o titulu se bude rozhodovat až ve druhé polovině sezony.

Příští týden oznámí reprezentační trenér Petr Rada nominaci na přátelské utkání v Anglii. Myslíte, že se v ní objevíte?

Ne, tak o tomhle opravdu vůbec nepřemýšlím.

Junovy ligové sezony

PŘED TURECKEM
1999–2001: Sparta
14 zápasů, 5 gólů

2002: Jablonec
7 zápasů, 1 gól

2002–2005: Sparta
30 zápasů, 14 gólů (Celkem: 51 zápasů, 20 gólů)

PO TURECKU
2006/07: Sparta
19 zápasů, 1 gól

2007–dosud: Teplice
15 zápasů, 7 gólů (Celkem: 34 zápasů, 8 gólů)

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!