Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Proti novým výsledkům po diskvalifikaci Valijevové se odvolaly Kanada i Rusko

Ruska Kamila Valijevová na ZOH 2022 v Pekingu. (17. února 2022) foto: ČTK

Proti výsledkům soutěže krasobruslařských družstev na olympijských hrách v Pekingu 2022 upraveným po diskvalifikaci Rusky Kamily Valijevové se odvolalo jak Rusko, tak Kanada, která usiluje u „zeleného stolu“ o zisk bronzu. Oznámil to Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne s tím, že se v této fázi nedá odhadnout, kdy, a pokud vůbec ,se bude konat slyšení.
  16:17

CAS potrestal v lednu Valijevovou čtyřletým zákazem startů a diskvalifikací od prosince 2021, kdy měla pozitivní dopingový nález na ruském šampionátu. ISU následně zveřejnila nové pořadí soutěže družstev na ZOH, kterou vyhrálo Rusko s Valijevovou, jejíž dopingový prohřešek vyšel najevo právě během her.

Na první místo v olympijské soutěži družstev se posunuli Američané a druhá příčka připadla původně třetím Japoncům. Ruský tým však diskvalifikován nebyl. Mezinárodní bruslařská unie (ISU) mu pouze odečetla body za výsledky Valijevové, nepřičetla ale body ostatním družstvům. Rusko tak kleslo z první na třetí pozici, kterou uhájilo o bod před Kanadou.

Proti rozhodnutí ISU se Kanada ohradila a požaduje přičtení dvou bodů, díky nimž by se dostala na třetí místo před Rusko. CAS dnes oznámil, že odvolání proti verdiktu ISU podali najednou členové kanadského družstva, organizace Skate Canada a Kanadský olympijský výbor. Za Rusko, které požaduje ponechání zlata jejich týmu, podaly národní olympijský výbor, krasobruslařská federace a tým tři různá odvolání.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!