Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zlato, stříbro a dva bronzy. Mladí Češi obsadili na zimní olympiádě 19. místo

Zahájení zimních olympijských her mládeže v Kangwonu. foto: AP

Česká výprava obsadila na čtvrtých zimních olympijských hrách mládeže v korejském Kangwonu se ziskem čtyř medailí 19. místo v hodnocení zemí. Akce pro sportovce ve věku 15 až 18 let, jež se konala na sportovištích pro ZOH 2018 v Pchjongčchangu, ve čtvrtek skončila. Českými vlajkonoši na slavnostním zakončení byli běžkyně na lyžích Kateřina Dušková a kapitán stříbrných hokejistů Ondřej Ruml.
  11:35

Zlato v Kangwonu hned v první den soutěží vybojovala ve vytrvalostním závodě biatlonistka Ilona Plecháčová, jež se stala po sdruženáři Tomáši Portykovi a freestyle lyžaři Matěji Švancerovi třetí českou vítězkou zimní olympiády mládeže.

Stříbro získali hokejisté do 16 let, kteří až v závěrečném utkání turnaje prohráli s USA. Bronz přidaly snowboardistka Vanessa Volopichová ve slopestylu a smíšená štafeta biatlonistů včetně Plecháčové.

Letošní česká výprava téměř zopakovala výkon svých předchůdců z Lausanne, kteří před čtyřmi lety získali zlato, dvě stříbra a bronz.

Medailové pořadí zemí ovládla s bilancí 11-3-4 Itálie, jenž bude hostit nejbližší „dospělou“ zimní olympiádu v roce 2026 v Miláně a Cortině d’Ampezzo. Nejvíce cenných kovů, jednadvacet, vybojovali mladí Američané.

Dějiště příštích zimních her mládeže v roce 2028 ještě nebylo určeno. Za dva roky se uskuteční letní mládežnická olympiáda v senegalské metropoli Dakaru.

Autoři: ,