Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kanonýr Koller: Třetí ligu beru stejně jako první

Sport

  8:58
PRAHA - V klubu, kde kdysi rozjížděl kariéru Zinedine Zidane, zakončí nejspíš svoji fotbalovou dráhu Jan Koller (36). Nejúspěšnější střelec v historii české reprezentace si za Cannes ve třetí francouzské lize poprvé zahraje už o víkendu.

Jan Koller s novým dresem. foto: www.ascannes.info

Představovalo pro vás Cannes po odchodu z ruské Samary jasnou volbu?
Jednoznačně. Ani na chvíli jsem vážně nepřemýšlel nad jinou možností. V půlce prosince jsem se tam zajel poprvé podívat na zápas a popovídali jsme si s vedením. Během svátků se potom začalo jednat o smlouvě.

Co čeká Kollera v Cannes

 * třetiligový klub se stadionem pro 12 tisíc diváků

* v klubu dřív působily hvězdy Zinedine Zidane či Patrick Viera

* třetí liga má ve Francii dvacet účastníků, do druhé ligy postupují tři nejlepší týmy. Cannes zatím patří až čtrnáctá příčka.

* průměrná návštěva v soutěži je 2000 diváků na zápas

Cannes je letovisko na francouzské Riviéře známé nejvíc kvůli filmovému festivalu. Co ale nabízí po fotbalové stránce?
Viděl jsem pohárový zápas, ve kterém proti sobě stála dvě třetiligová mužstva. Mělo to úroveň, i když nedorazilo moc lidí. Na ligu jich prý chodí kolem tří čtyř tisíc.

Takže to trochu připomíná první ligu v Česku...
Stadion má dvanáctitisícovou kapacitu, i první francouzská liga by se tam klidně mohla hrát. Tréninkové podmínky jsou také v pořádku, všichni hráči jsou profesionálové, trénuje se každý den. V tom se pro mě vlastně nic nezmění.

Šéf klubu o vás hovoří jako o dodatečném vánočním dárku. Přijetí v Cannes tedy bylo hodně vřelé...
V úterý jsem absolvoval dva tréninky, už mám za sebou i tiskovou konferenci. Věřím, že se jim za to odvděčím dobrými výkony.

Na závěr kariéry jste si chtěl spíš odpočinout, ale teď budete největší hvězdou soutěže. Nebojíte se, že na vás bude upřená možná větší pozornost než v Rusku?
Pozornost asi bude zvýšená, na to jsem ale připravený. Nedívám se na angažmá ve třetí lize jako na něco podřadného, beru to stále stejně jako nejvyšší soutěž. Fotbal mě pořád baví a mám motivaci. Klub má také ambice, chtějí se jednou dostat do první ligy.

PŘEDSTAVENÍ JANA KOLLERA V CANNES:

Prezident klubu také přiznal, že vám nemůže dát tolik peněz, kolik byste si zasloužil. Toto angažmá tedy asi pro vás není o penězích...
To už opravdu ne. Domluvili jsme se v pohodě.

Kromě Cannes vás oslovil třeba Hamburk, který hraje na špičce bundesligy. Překvapil vás takový zájem?
Dost, ale takové kluby už mám ve svých letech za sebou. Už nemám na to, abych v Hamburku jenom vysedával na lavičce nebo čekal připravený, až se jim někdo zraní. Chci pravidelně hrát, užít si radost z fotbalu a Cannes je pro to ideální místo.

Ozvali se vám také zájemci z Číny. Jak jste reagoval v tomto případě?
Tak to už pro mě vůbec není.

Volali vám během zimní pauzy i zástupci některých českých klubů?
S celkem čtyřmi jsem měl nějaký kontakt. Konkrétně šlo o Bohemku, Slavii, Spartu a Jablonec. Konkrétní nabídku jsem dostal jen od Sparty, ale preferoval jsem jasně Cannes.

V jaké formě do Francie přicházíte?
Budu to mít trochu těžší, protože jsem měl měsíc pauzu a byl úplně bez tréninku s balonem a tady se už o víkendu hraje. Snad se do toho rychle dostanu, stačí nabrat zpátky herní praxi a bude to zase dobrý.

Smlouvu jste uzavřel na rok a půl. Dá se říct, co přijde potom? Jde o váš poslední profesionální kontrakt?
Dá se říct, že ano. Až mi skončí smlouva, bude mi 38 let a to už na nějaký profesionální fotbal není zrovna ideální věk.

Autor: