Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Muchová nadchla trenéra. Diváci buráceli. Mrknu se na video, pravila

Sport

  23:58
Znamenité představení ve třetím kole US Open vyšperkovala Karolína Muchová parádním úderem, jemuž se v branži říká „tweener“. I díky němu porazila na Armstrong Stadium domácí Townsendovou 7:6, 6:3 a postoupila do osmifinále.

Bez ztráty setu proskotačila tenisová elegánka mezi šestnáct nejlepších dam posledního letošního grandslamu. Využila svého nasazení a příznivého losu. Po Australance Hunterové a Polce Frechové zdolala i Američanku Townsendovou, šikovnou levačku s nevšedním stylem.

„Podávám ukázněné výkony, což se mi na turnajích pokaždé nepodaří,“ poznamenala a upřesnila: „Držím se domluvené taktiky, nemám žádné větší výpadky.“

Sebechválu od ní uslyšíte málokdy, na Flushing Meadows ovšem bez uzardění smí prohlásit: „Jsem spokojená. Třeba tie break jsem zvládla velmi zodpovědně a soustředěně.“

Perlou mezi vašimi údery byl lob, který jste v úvodu druhé sady vystřihla mezi nohama v běhu k základní čáře, zády k síti. Co vám před ním letělo hlavou?
Soupeřka mě přehodila a já měla asi tři možnosti, jak míč odehrát. Svítilo sluníčko, Taylor předtím pokazila několik smečí. Tak jsem míč zvedla nahoru. Ze situace jsem vybruslila nejlépe, jak jsem jen mohla. A získala bod.

Udělala jste radost sama sobě?
Pro diváka jsou takové chvíle zábavné, já to na kurtu nijak neřešila. Tweenery už nejsou tak vzácné. Ale když se nějaký povede - je to přímka, prudká rána nebo nějaký prohoz - tak se na něj dívá parádně.

Už jste dostala nějaké gratulace?
Mobil jsem ještě nezkoumala. Emil (trenér Miške) byl nadšený, ten mě pochválil. Musím se mrknout na video, ještě jsem neviděla, jak výměna vypadala.

Taylor se od většiny ostatních tenistek liší postavou i stylem. Jak je zápolení s ní obtížné?
Je velmi šikovná, skvěle předvídá, mění tempo. Zápas byl hlavně ze začátku ošemetný, než jsem si na její projev zvykla. Ona hned nabíhá k síti. Nutila mě, abych se rychle rozhodovala a chodila do prohozů. Bývám v úvodech zápasů trochu zpomalenější, takže proti mě zvolila skvělou taktiku.

Jak vám sedělo prostředí na Armstrong Stadium?
Jsem ráda, když mě pošlou na tak hezký kurt. Moc lidí mi nefandilo. Není divu. Ale hrálo se mi příjemně.

Příště se potřebujete vypořádat s Číňankou Wang Sin-jü, která zatím vyřadila Američanku Volynetsovou, Španělku Sorribesovou a Slovenku Schmiedlovou. Co o ní víte?
Vůbec ji neznám. Budu muset skautovat. Když je ve čtvrtém kole, tak ale určitě má slušnou formu.

Česká tenistka Karolína Muchová ve třetím kole US Open

Co pro vás znamená, že jste přežila divočinu úvodních kol?
Uklidnění. Uvolnění. Začátky bývají stresující. Ale v poslední době hraju docela dobře. Cítím se fajn.

Sezona se blíží ke konci. Jste víc znavená duševně, nebo fyzicky?
Spíš psychicky. V Severní Americe jsem už měsíc, stýská se mi po domově. Ale je to moje práce. Jsem ve čtvrtém kole US Open, takže si přece nemůžu stěžovat. Jsem šťastná, že tu jsem.

Autor: