Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kdybychom vyhráli, byl by to zázrak

Sport

  1:01
KLOTEN - Vysoký počet vyloučených hráčů byl podle útočníka Aleše Kotalíka hlavním důvodem, proč dnes čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa s Finskem 3:4 a připsali si první nezdar na turnaji. V průběhu závěrečného utkání základní skupiny D totiž bylo vyloučeno 11 českých hráčů.

Aleš Kotalík. foto: ČTK

"Při pět na pět jsme odehráli dobrý zápas, myslím si, že jsme byli lepší než oni. Ale když uděláte jedenáct faulů za zápas a hrajete 22 minut v oslabení proti takovému týmu, tak si asi vyhrát nezasloužíte," řekl Kotalík novinářům po zápase.

Češi přesto měli šanci duel vyhrát, vedli 3:1 a ještě na začátku třetí třetiny to bylo 3:3. "A pak jsme měli šance, byla tam trefená tyčka, ale bohužel přišla chyba na útočné modré čáře, jejich rychlý protiútok a gól," litoval útočník Edmontonu.

Fanoušci v klotenské hale i sami hráči se několikrát zlobili na rozhodčích, neboť se jim zdálo, že se proti pravidlům neprohřešili. "Můžeme se bavit o tom, nakolik ty fauly byly fauly, ale jednou je to písknuté, tak to je. Prostě si to nemůžeme dovolit. Byl by vlastně zázrak, kdybychom ten zápas s tímhle počtem vyloučení vyhráli," přiznal Kotalík.

Odchovanec jindřichohradeckého hokeje však uznal, že řada faulů opravdu byla. "Finové jsou rychlí, a když s nimi nedržíš krok bruslařsky a pomáháš si hokejkou, tak to budou (rozhodčí) vždy pískat. Je ale pravda, že toho tady celkově pískají trošičku více, než jsme zvyklí z Ameriky. Musíme si na to ale dát pozor, bude to rozhodovat o celkovém výsledku na turnaji," varoval Kotalík.

Člen elitní přesilovkové formace týmu kouče Vladimíra Růžičky se dnes dočkal první branky na turnaji, když na začátku druhé třetiny zvýšil na 3:1. "Jsem za to rád, ale já jsem si sem nepřijel nic si individuálně dokazovat. Přijel jsem pomoci týmu. Loni jsem dal na mistrovství světa pět gólů, a nepřivezli jsme žádnou medaili. Letos bych klidně zůstal bez gólu, ale získal medaili. To, že to tam padlo, je dobře, ale bohužel nám to nic nepřineslo," uvedl účastník loňského světového šampionátu a olympijských her 2006 v Turíně, z kterých má doma bronzovou medaili.

Další zápas čeká českou reprezentaci už ve čtvrtek večer, kdy se utká s dosud neporaženou Kanadou, která vyhrála základní skupinu A. Podle Kotalíka nebude problém se za pouhých 20 hodin připravit na další utkání. "My z NHL jsme zvyklí hrát dva zápasy za dva dny," uvedl.

Zároveň si ale dobře uvědomuje, že český tým čeká hodně těžký soupeř. "Mají tady výborný, mladý tým s pár zkušenými hráči, kteří dokážou rozhodnout zápasy sami. Kluci jako Heatley, Spezza, těm jak jednou nabídneme šance, tak to může dopadnout jako proti Finům," dodal Kotalík.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...