Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

‚16 tisíc výhružných emailů za hodinu.’ Když celá země spílá rozhodčímu

Sport

  6:59
LONDÝN/PRAHA - Švýcarský fotbalový sudí Urs Meier na to vzpomíná jako na nejhorší období svého života. Když neuznal Anglii regulérní branku ve čtvrtfinále Eura 2004, země mu vyhlásila válku. Svého „oblíbence“ teď mají po chybném verdiktu na ragbyovém MS i v sousedním Skotsku. A vězte, že nenávist jen tak neskončí...

Rozhodčí Craig Joubert. foto: Reuters

Rozhodčí Craig Joubert řídil čtvrtfinále na ostře sledovaném ragbyovém šampionátu mezi Skotskem a Austrálií. Protinožci, přestože byli v utkání jasným favoritem, dlouho hledali recept na dobře bránícího soupeře.

Skotové vedli v samém závěru senzačně 34:32 a měli na své polovině autové vhazování, jenže hráli v ofsajdu a z nařízeného přímého kopu Austrálie překlopila skóre.

Skandál na mistrovství světa. Poškodil ragbisty Skotska rozhodčí?

Potíž je v tom, že se v inkriminovaný moment míče dotkla ještě australská mlýnová spojka. Skot tím pádem v ofsajdu nebyl.

Poškozený tým po verdiktu neprotestoval, protože je pro ragbysty (na rozdíl od fotbalu) sudí nezpochybnitelnou autoritou.

V zemi se ale stal psancem: fanoušci mu po internetu vyhrožují, bývalí reprezentanti zase označili jeho rozhodnutí za skandál, ostudu sportu a jeden z nejhorších verdiktů v historii ragby, za což by měl dostat nejvyšší možný trest.

„Ztratil jsem kontakt s rodinou“

Jouberta se jako jeden z mála zastal švýcarský fotbalový rozhodčí Urs Meier, který si „peklem“ prošel před jedenácti lety.

Ve čtvrtfinále Eura 2004 tehdy neuznal regulérní branku Sola Campbella, jenž poslal míč do sítě hlavou po centru Davida Beckhama, v 90. minutě utkání s Portugalskem za stavu 2:2 pro vymyšlený faul na brankáře. Angličané nakonec zápas prohráli na penalty a turnaj pro ně skončil.

Meier s odstupem času přiznává, že se bál, jestli nenávist anglických fanoušků vůči jeho o sobě vůbec někdy skončí. Za první hodinu prý dostal 16 tisíc výhružných emailů, 5 tisíc telefonátů a jeho dům musela hlídat ochranka.

Situaci však zbytečně vyhrotila britská média, která zveřejnila jeho kontaktní údaje i adresu bydliště.

„Byl jsem na titulní stránce novin tři nebo čtyři dny. Švýcarská policie se bála, že si přijdou chuligáni ke mně do kanceláře vyřídit účty. Týden jsem měl u dveří bodyguardy,“ tvrdí Meier.

Nemluvil s rodinou. Policisté mu doporučili, ať nejezdí autem a na několik dnů se vyhýbá kontaktu s veřejností. „Odjel jsem na chatu, daleko od všeho. Mému synovi se ve škole vysmívali, že má tátu, který je špatný rozhodčí.“

Do Meiera se dokonce pár dnů po utkání opřel i bývalý britský premiér Tony Blair, jenž v televizním přenosu prohlásil, že sudí udělal nesmyslné rozhodnutí. „Celá země byla proti mě. Bylo to strašné období,“ řekl rozhodčí.

I proto se teď postavil za ragbyového nešťastníka. Doufá, že situaci alespoň částečně zklidní komise rozhodčích.

Zároveň také Joubertovi na dálku vzkázal: „Nečti noviny, emaily, ani nekoukej na televizi. Vem si dovolenou, odjeď daleko a snaž se zapomenout na to, co se stalo.“

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...