Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejen atletický svět smutní. Tragicky zemřel světový rekordman v maratonu

Keňský běžec Kelvin Kiptum vítězí ve světovém rekodu v Chicagském maratonu. foto: Reuters

Provázela ho pověst budoucího bořitele maratonských milníků. Čas pod magické dvě hodiny? Mnozí tvrdili, že je jen otázkou času, než ho překoná. V neděli v noci však svět zasáhla tragická zpráva. Čtyřiadvacetiletý keňský světový rekordman Kelvin Kiptum zahynul spolu se svým trenérem při dopravní nehodě.
  8:52aktualizováno  10:24

Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na policii i atletovy blízké.

Kiptum seděl za volantem auta, které sjelo ze silnice kolem 23:00 místního času (21:00 SEČ) v Kaptagatu na západě Keni do příkopu. V něm jelo ještě několik desítek metrů, než narazilo do velkého stromu, uvedla policie ve své zprávě. V autě spolu s ním zahynul také trenér Gervais Hakizimana ze Rwandy. Při nehodě, které se nezúčastnila žádná další vozidla, utrpěla těžká zranění jejich spolucestující.

Zprávu o Kiptumově smrti podle agentury AP potvrdila Milcah Chemosová, která navštívila nemocnici, kam bylo atletovo tělo převezeno. AFP se ve své zprávě odvolává na místní policejní zdroje, agentura Reuters na vyjádření bývalého keňského premiéra Raily Odingy.

„Jsme šokováni a hluboce zarmouceni ztrátou Kelvina i jeho trenéra. Byl to neuvěřitelný sportovec a zanechal nám neuvěřitelný odkaz. Bude nám moc chybět,“ kondoloval prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Přidal se i keňský prezident William Ruto. „Bylo mu pouhých 24 let. Byl to hrdina a naše budoucnost. Jeho mentální síla a disciplína neměly konkurenci,“ napsal na sociálních sítích.

Nejen atletický svět smutní.

Kiptum byl už ve svých čtyřiadvaceti letech obrovskou hvězdou, držitelem světového rekordu 2:00:35 z loňského Chicaga a mužem, který měl jednou pokořit hranici dvou hodin.

Vrak automobilu, v němž zahynul světový rekordman v maratonu Kelvin Kiptum.

V historii atletiky se pod ni zatím dostal jen keňský fenomén Eliud Kipchoge. Tehdy však k tomu nedošlo při regulérním závodě, ale při speciální výzvě v ideálních podmínkách.

Kiptum měl být tím, komu se to podaří i při normálním závodě. Není se ale co divit, vždyť i samotný Kipchoge mu to předpovídal.

Předtím než v Chicagu Kelvin Kiptum stanovil světový rekord, běžel jen dva maratony. Poprvé závodil předloni ve Valencii, kde časem 2:01:53 předvedl nejlepší maratonský debut všech dob. Navíc se stal teprve třetím mužem, jenž se oficiálně dostal pod dvě hodiny a dvě minuty.

Druhý start si připsal loni v Londýně, v němž páskou proběhl za 2:01:25, čímž se dostal na druhé místo historických tabulek.

„Je neskutečně silný. Může dokázat, co bude chtít,“ vykládal o něm tehdy Kipchoge.

Kiptum se narodil v městečku Chepkorio. Na rozdíl třeba od Kipchogeho za sebou neměl žádnou dráhovou minulost, ale začal rovnou na silnici.

Keňský běžec Kelvin Kiptum vítězí ve světovém rekodu v Chicagském maratonu.

„Byl jsem ve společnosti samých maratonců. Nikdo na vás nečeká. Buď se jich udržíte, nebo běžíte sami. Díky tomu jsem si však zvykl na jejich tempo a mohl začít závodit v tak mladém věku,“ prozradil recept.

Už v osmnácti tak běžel svůj první půlmaraton a když poprvé startoval na distanci 42,195 kilometrů, hned udivoval.

Kromě pokusu o čas pod dvě hodiny letos cílil i na olympijské hry v Paříži, kde chtěl pochopitelně získat zlato. Ještě před startem sezony ale svět zasáhla tragická zpráva.

„Měl celý život před sebou, aby dokázal něco mimořádného,“ litoval Kipchoge.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...