Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kladenští dorostenci porazili Spartu

Sport

  22:19
PRAHA - Poprvé v sezoně neskončilo středočeské derby mezi hokejisty pražské Sparty a Kladna po šedesáti minutách nerozhodně. Kladenští hokejisté se vítězství 3:4 bodově dotáhli na osmé Karlovy Vary. Poražená Sparta zůstala v tabulce sedmá o bod před nimi.

Jiří Zeman z Rabatu Kladno (vlevo) a hráči Sparty Praha Tomáš Netík a Petr Ton foto: ČTK

Z výhry 4:3 se v Holešovicích radovali hosté, třebaže jim pro zranění chybělo devět hráčů základní sestavy včetně olympijských vítězů Pavla Patery a Martina Procházky.

Kladno ale svého soupeře i bez téměř dvou pětek přehrálo. Jeho mladí hráči měli víc nadšení a vervy a po chvíli i víc šancí.

Spartu neprobralo ani dvojí zvonění jejich tyčí. Nejdřív Kalla jen těsně nevyužil volného místa před brankou po Bílkově přihrávce, pak v přesilovce rozduněl konstrukci ranou od modré Špelda. Hosté se napotřetí gólu dočkali.

Těsně před koncem první třetiny si vyjel na Kuchlerův pas od zadního mantinelu Kazatel a nekrytý poslal puk lehce za Břízu. Pro sedmnáctiletého hráče to první gól v jeho druhém extraligovém zápase v životě. Kalla pak na začátku druhé třetiny vedení vylepšil. Stahovačkou si položil na led bránícího Stehlíka a švihem trefil horní roh sparťanské branky.

Sparta na snížení čekala marně ve 31 sekund dlouhé přesilovce pěti proti třem, motivačním gólem jí nabudil Jan Hanzlík až čtvrthodinu před koncem. Jeho střelu od modré Orct vyrazil do vzduchu, zákrok jej povalil na led a puk po Tonově teči zapadl obloukem za čáru.

Pro Kladno bylo hájení těsného náskoku proti vzkříšené Spartě těžké jen chvíli. Sice přišlo o kapitána Zajíce, který si obnovil zranění kolena, ale brzy zase soupeři gólově odskočilo, když využilo dvojnásobnou početní výhodu. Huml na sebe navázal obránce, položil si Břízu a zpětnou přihrávkou vydláždil snadnou parketu pro Libora Procházku. Sparta pak v posledních třech minutách dvakrát snížila na rozdíl jediné branky, ale Kladno zachránila Kallova trefa po Humlově pasu při úniku dvou na jednoho. 

Sparťané neumí hrát pod tlakem
Trenér Sparty Marian Jelínek své svěřence nešetřil: "Musím být velice kritický. Nejsem dlouho v extralize, ale ani loni, ani letos jsem nezažil tak špatný výkon, jaký jsme předvedli v první třetině. Nebyl hodný extraligy. Hráče jsme zkoušeli nabudit i negativními věcmi, měli jsme s nimi pohovory, ale jsou to kluci, kteří se zatím neumějí vyrovnat s tlakem. Týmu chybí vůdce, kterým měl být Vykoukal, jenž je ale zraněný."

"Před vlastním týmem musím hluboce smeknout. Celý zápas jsme byli lepší, i když nás decimují zranění. Jsme takoví buldoci se štěňaty. Kapitán Zajíc má natažené vazy v levém koleni," uvedl kladenský kouč Petr Tatíček.

Výsledek: Sparta Praha - Rabat Kladno 3:4 (0:1, 0:1, 3:2) Branky a nahrávky: 45. Ton (Jan Hanzlík, Marek), 57. Štrba (Marek, Ton), 59. Netík (J. Straka) - 20. Kazatel (Kuchler, Kucharczyk), 23. Kalla, 52. L. Procházka (Huml), 58. Kalla (Huml, Horna). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel.

Vyloučení: 9:7, navíc Marek a Dobroň (oba Sparta) 10 min. Využití: 0:1.
Diváci: 3400.
Autor: