Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kladivářka Lysenková vylepšila světový rekord

Sport

  18:25
TALLINN - Ruská atletka Taťjana Lysenková znovu vylepšila světový rekord v hodu kladivem. Na mítinku v Tallinnu dnes hodila 77,80 metru a posunula své vlastní maximum o 39 centimetrů.

Ruská kladivářka Taťjana Lysenková. foto: ERIC FEFERBERGAFP

Dvaadvacetiletá Lysenková, bronzová medailistka z loňského mistrovství světa, se v minulém týdnu stala v Göteborgu evropskou šampionkou. Výkonem 76,67 metru vyhrála s více než dvoumetrovým odstupem před krajankou Gulfijí Chanafejevovou.

Lysenková poprvé překonala světový rekord loni. V Moskvě se tehdy stala první ženou v historii, která poslala kladivo za hranici 77 metrů, a z čela tabulek tak vymazala šest let starý výkon Rumunky Mihaely Melinteové.

Chanafejevová ji letos na mistrovství Ruska o 20 centimetrů přehodila, ale z rekordu se těšila jen dvanáct dnů, pak si jej Lysenková na Memoriálu bratří Znamenských přivlastnila znovu. V estonské metropoli dnes dosáhla rekordního hodu v páté sérii, předtím se dvakrát trefila za 76 metrů. Jejím dlouhodobým cílem je dosažení osmdesátimetrové hranice.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...