Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Klaebo má znovu sprinterský double z MS, Razýmová s Janatovou byly ve sprintu dvojic osmé

Nor Johannes Hoesflot Klaebo má znovu sprinterský double z MS v klasickém lyžování. foto: Reuters

Oberstdorf - Čeští reprezentanti mají na mistrovství světa v klasickém lyžování dvě osmá místa ze sprintu dvojic. V závodě na 6x1,2 kilometru volnou technikou mělo Česko poprvé od zařazení této disciplíny do programu MS v roce 2005 zastoupení v obou finálových jízdách díky Kateřinám Razýmové a Janatové a Luďkovi Šellerovi s Michalem Novákem. Oba páry nechaly za sebou dva soupeře. Tituly obhájili Norové a Švédky.
  14:05aktualizováno  14:43

Razýmová s Janatovou v semifinále obsadily páté místo a díky času postoupily do finále. To se českým ženám v této disciplíně povedlo jen v Liberci 2009, kdy byly Ivana Janečková a Kamila Rajdlová desáté.

Do finále ale Razýmová nevstoupila dobře. V závěru prvního úseku skončila po kolizi se soupeřkou na zemi v zatáčce na konci stoupání před sjezdem na stadion. Do předávky kvůli tomu nabrala ztrátu šest a půl sekundy, kterou Češky jen pomalu stahovaly. Čelo jim ujelo a nakonec nechaly za sebou jen Němky a Francouzky.

Nor Johannes Hoesflot Klaebo má znovu sprinterský double z MS v klasickém...
Mužský sprint na MS v klasickém lyžování ovládl Johannes Klaebo.

Titul obhájily švédské lyžařky. Maju Dahlqvistovou, která má zlato z roku 2019, v Německu doplnila Jonna Sundlingová, vítězka čtvrtečního individuálního sprintu klasicky. Za Seveřankami se ze stříbra překvapivě radovaly Švýcarky Laurien van der Graaffová a Nadine Fähndrichová. Druhou bronzovou medaili získala v Oberstdorfu Anamarija Lampičová, která vytáhla Slovinsko na třetí příčku. Radovala se společně s Evou Urevcovou.

Větší naděje se po čtvrtém místě při poslední zastávce Světového poháru v Ulricehamnu vkládaly do Šellera s Novákem. Do finále postoupili hladce ze druhého místa, ale do boje o medaile se nezapojili. První dva úseky se drželi v kontaktu, ale na tom třetím se Šeller propadl na chvost ve chvíli, kdy v čele zrychlil Rus Alexandr Bolšunov. Pole se roztrhalo a Češi ztratili. Ve druhé polovině závodu se vytáhli před Švýcary a Poláky na osmé místo.

Titul stejně jako v Seefeldu získali Norové. Johannes Hösflot Klaebo, který zopakoval sprinterský double z předloňského MS a ZOH 2018, se dnes radoval s Erikem Valnesem. Pro Klaeba je to šesté zlato na MS, všechna má ze sprintu, týmového sprintu nebo štafety.

Stříbro vybojovali Finové, bronz paří ruským závodníkům pod vlajkou jejich lyžařské federace.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):

Běh - sprint dvojic volně:

Muži: 1. Valnes, Klaebo (Nor.) 15:01,69, 2. Hakola, Mäki (Fin.) -1,73, 3. Bolšunov, Retivych (Rus.) -2,09, 4. Chanavat, Jouve (Fr.) -13,91, 5. De Fabiani, Pellegrino (It.) -16,66, 6. Westberg, Svensson (Švéd.) -17,02, 7. Cyr, Ritchie (Kan.) -17,06, 8. Šeller, M. Novák (ČR) -25,41, 9. Hediger, Furger (Švýc.) -29,64, 10. Starega, Bury (Pol.) -37,40.

Ženy: 1. Dahlqvistová, Sundlingová (Švéd) 16:27,94, 2. Van der Graafová, Fähndrichová (Švýc.) -0,95, 3. Urevcová, Lampičová (Slovin.) -3,46, 4. Stupaková, Něprjajevová (Rus.) -3,95, 5. Brennanová, Maubetová-Bjornsenová (USA) -5,83, 6. T. Wengová, Fallaová (Nor.) -18,94, 7. Parmakoskiová, Joensuuová (Fin.) -24,26, 8. Razýmová, Janatová (ČR) -29,37, 9. Carlová, Krehlová (Něm.) -36,65, 10. Dolciová, Quintinová (Fr.) -1:03,80.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!