Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Klaebo obhájil titul mistra světa ve sprintu, triumfovala i Sundlingová. Češi skončili ve čtvrtfinále

Mužský sprint na MS v klasickém lyžování ovládl Johannes Klaebo. foto: ČTK

Oberstdorf - Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo jako první muž v historii obhájil titul mistra světa ve sprintu. Mezi ženami poprvé zvítězila Švédka Jonna Sundlingová. Čeští reprezentanti Tereza Beranová, Ondřej Černý, Michal Novák a Luděk Šeller vypadli ve dvanáctistupňovém teplu v německém Oberstdorfu shodně ve čtvrtfinále.
  14:01

Šestadvacetiletá Sundlingová ukončila na trati dlouhé 1200 metrů klasicky kralování Maiken Caspersen Fallaové. Norská šampionka z minulých dvou šampionátů tentokrát dojela druhá, bronz získala Slovinka Anamarija Lampičová.

Mezi ženami se radovala Jonna Sundlingová ze Švédska.
Mužský sprint na MS v klasickém lyžování ovládl Johannes Klaebo.

Muži jeli 1500 metrů a Klaebo vyhrál všechno - suverénně kvalifikaci, čtvrtfinále i finále, které se proměnilo v triumf Norů. Stříbro bral Erik Valnes a bronz Haavard Solaas Taugböl. Rus Alexander Bolšunov skončil čtvrtý.

Novák, jenž byl v této sezoně Světového poháru dvakrát ve sprintu devátý, najížděl ve čtvrtfinále do cílové rovinky z šestého místa v kontaktu se soupeři, ale ve finiši na postup nedosáhl a byl pátý. Na stejné pozici skončil ve své rozjížďce Šeller, ale daleko za místy v semifinále. Novák v konečném pořadí obsadil 23. místo, Šeller byl o příčku horší.

Razýmová před MS v lyžování: Žádná zaklínadla nemám, bohužel. Daří se nám mít dobré rozpoložení v týmu

Nadějně jel jednadvacetiletý Černý. Před druhým stoupáním dokonce vedl, ale zezadu se před něj tlačil v úzkém místě De Fabiani. Ital při manévru spadl a srazil na kolena i českého běžce. Černý tak dojel pátý a celkově byl jednadvacátý. „Výsledek beru a jsem s výkonem moc spokojený,“ řekl v tiskové zprávě.

Ve čtvrtfinále s Beranovou se nezvykle komplikoval start a povedl se až na třetí pokus. Češka jela na chvostu a díky pádu Finky Mantintalové z čela rozjížďky i chybě Rusky Sorinové skončila čtvrtá, celkově pak dvacátá. 

„Do čtvrtfinále jsem šla s taktikou, že se v posledním sjezdu za někým vyvezu a budu silná ve finiši. Jenže trať hodně povolila a i když jsem měla svoje nejlepší lyže, tak mi na těch podmínkách nejely a z kopce jsem nestíhala. Nebyla to vina servisu, který odvedl výbornou práci, ale samotných lyží. Rychlejší bohužel nemám,“ uvedla Beranová.

Už v kvalifikaci skončila trochu nečekaně Kateřina Janatová a také Petra Hynčicová, Petra Nováková a Jan Pechoušek.

Nejlepším českým výsledkem ve sprintu na MS je pátá příčka Martina Koukala z Val di Fiemme 2003. Aleš Razým skončil v Liberci 2009 o příčku horší.

Sundlingová odjela finále stylem start - cíl. Zkušená Fallaová si pro pátou medaili ze sprintu na MS v řadě a zároveň první stříbro dojela s odstupem 2,32 vteřiny.

Lídr Světového poháru Bolšunov se snažil finále rozjet ve vysokém tempu, ale Norové se ho udrželi a rozhodli ve stoupání před finišem. V cílové rovince pak nedal favorizovaný čtyřiadvacetiletý Klaebo krajanům šanci.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):

Běh - sprint klasicky:

Muži (1,5 km): 1. Klaebo 3:01,30, 2. Valnes -0,66, 3. Taugböl (všichni Nor.) -0,80, 4. Bolšunov -5,92, 5. Usťugov (oba Rus.) -17,41, 6. Svensson (Švéd.) -20,49, ... 21. Černý, 23. Novák, 24. Šeller, v kvalifikaci 41. Pechoušek (všichni ČR).

Ženy (1,2 km): 1. Sundlingová (Švéd.) 2:36,76, 2. Fallaová (Nor.) -2,32, 3. Lampičová (Slovin.) -2,35, 4. Hagströmová (Švéd.) -3,94, 5. Stensethová -7,31, 6. T. U. Wengová (obě Nor.) -10,76, ... 20. Beranová, v kvalifikaci 32. Janatová, 35. Hynčicová, 46. Nováková (všechny ČR).

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!