Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kollera získal knížecí klub

Sport

  16:18
PRAHA - Po Tomáši Rosickém opouští Borussii Dortmund i další Čech. Fotbalového reprezentanta Jana Kollera ulovilo AS Monako. Nejlepší střelec národního týmu podepsal s účastníkem francouzské ligy dvouletou smlouvu.
Informaci řekl hráčův manažer Pavel Paska. Protože Kollerovi vypršela v německém týmu smlouva, nový klub za něj nemusel nic platit.

Koller si volbu pochvaloval. "Monako mi předložilo konkrétní nabídku, stál o mne trenér i vedení klubu," citoval jej server fotbal.cz. Těšil se do nového prostředí na francouzské Riviéře. "Je příjemné, mé rodině se bude jistě líbit," řekl fotbalista, jenž kvůli dohodě o novém angažmá přerušil přípravu s reprezentací na mistrovství světa. K národnímu celku se znovu připojí v úterý.

I když poslední sezona Monaku nevyšla, v Kollerových očích se pořád jedná o
jeden z nejlepších týmů ve Francii. "Chci hrát s týmem o evropské poháry," uvedl. Jeho nový klub skončil v lize desátý a stejně jako Dortmund si nevybojoval právo hrát na evropské scéně.

Kanonýr, který v sobotu dvěma brankami do sítě Trinidadu a Tobaga vylepšil svůj střelecký účet v reprezentaci na 42 branek, opouští Dortmund po pěti letech. S německým klubem si v roce 2002 zahrál finále Poháru UEFA, v němž vstřelil gól, první sezonu v bundeslize korunoval ziskem mistrovského titulu.

V posledních letech ale na Vestfálském stadionu zažíval neúspěchy. Třiatřicetiletý útočník se stal hvězdou nejen díky své obrovité postavě a hlavičkářským schopnostem, ale i stejně zdatnou hrou nohama. Z Dortmundu se
jej proto snažila získat řada klubů, naposledy Palermo. Jenže to mu podle italských zdrojů nebylo ochotné splnit požadavky na roční plat ve výši 1,3
milionu eur (asi 36,4 milionu korun).

Koller vytvořil v Dortmundu nerozlučnou dvojici s Tomášem Rosickým, ovšem nyní už se budou setkávat jen v národním týmu. Rosický se nedávno stal posilou Arsenalu. Koller přesto bude mít díky Jaroslavu Plašilovi českého spoluhráče i v Monaku.

Bude to pro něj angažmá už v třetí zahraniční lize a znovu se stěhuje směrem na jih. Po tichém odchodu ze Sparty nastupoval pět let v Belgii za Lokeren a Anderlecht Brusel.
Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...