Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Konec formule 1?! Ferrari a spol. definitivně odcházejí

Sport

  7:36aktualizováno  18:10
LONDÝN - Nejčernější prognózy se naplnily. Osm stájí formule 1 vedené Ferrari odmítlo přistoupit na změny pravidel Mezinárodní automobiliové federace (FIA). Ve svém prohlášení to uvedla Asociace stájí formule 1 (FOTA).

Kimi Räikkönen se schovává v garáži svého týmu při pátečním tréninku na VC Německa. foto: ČTK

V praxi to znamená jediná. Královna motorismu dostala tvrdé k.o., impérium Bernie Eccestonea se rozpadá. Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso již začaly s přípravou vlastního seriálu závodů.

Vedení FIA na to odpoledne zareagovalo oznámením, že proti rebelujícím stájím podnikne právní kroky. "Právníci už zkoumají hrozbu FOTA vytvořit vlastní sérii. Akce FOTA a zvláště stáje Ferrari vážně porušuje v několika ohledech právo a smluvní vztahy. Proto přistoupíme bezodkladně k právním krokům," stojí v prohlášení federace. Speciálně Ferrari obviňuje z toho, že porušuje platnou smlouvu s FIA na účast v příštím ročníku mistrovství světa. Tu mají s FIA podepsanou i Red Bull a Toro Rosso.

"Je naprosto jasné, že týmy nemohou dále ohrožovat základní hodnoty sportu a proto odmítly přistoupit na podmínky FIA," citovala prohlášení FOTA agentura Reuters. "Nemáme proto jinou možnost než začít s přípravou vlastní série, která bude tyto hodnoty symbolizovat. V našich závodech závodů budou nejlepší jezdci, hvězdy, značky a společnosti spojené s historií nejkvalitnějšího motorsportu," dodala asociace.

A formule 1 bez Ferrari a McLarenu? Těžká rána pro formuli 1 a něco téměř nemyslitelného pro fanoušky, ale i sponzory. V "královně motorsportu" zbudou pouze Williams a Force India, které se do nové sezony přihlásily bezpodmínečně. Jistými účastníky jsou také tři nováčci Campos, USF1 a Manor. FIA se už navíc dříve nechala slyšet, že pokud se nedohodne s FOTA, nahradí rebelující týmy dalšími nováčky.

Stájím Ferrari, Red Bull a Toro Rosso navíc podle Reuters hrozí soud, protože mají platné smlouvy s FIA na účast v příštím ročníku mistrovství světa. To samé ale platí naopak, jelikož FIA svými změnami tyto smlouvy porušuje také.

FIA uvedla, že podobné rozhodnutí se dalo očekávat a uvedla, že konečný seznam účastníků šampionátu pro rok 2010 bude zveřejněn v sobotu. "Jsme zklamáni, ale ne překvapeni," uvedla federace v prohlášení. "Je jasné, že někteří členové FOTA se o tohle snažili od začátku a k jednání nepřistupovali s nejčistšími úmysly," uvedla.

FOTA vedla s FIA spor kvůli novým pravidlům již delší dobu a dnes mělo padnout rozhodnutí. Stájím se nelíbil zejména volitelný rozpočtový strop ve výši 40 milionů liber. Ten měl přilákat do formule nové týmy, protože kdo na něj přistoupí, bude mít oproti ostatním výhody v technologické oblasti.

Stáje v týdnu přišly s návrhem na kontrolované hospodaření, na to však FIA odmítla přistoupit. "Nemůžeme dovolit, aby stáje v šampionátu bojovaly penězi, stejně tak nemůžeme nechat FOTA diktovat pravidla formule 1," napsala FIA.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!