Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Koupí Armstrong stáj Astana?

Sport

  16:20
ŘÍM - Novým majitelem stáje Astana by se mohl stát cyklista Lance Armstrong. Sedminásobný vítěz Tour de France dnes prohlásil, že se mu přihlásilo několik sponzorů, kteří jsou ochotni tým podpořit, pokud nad ním sedmatřicetiletý Američan převezme kontrolu. Zároveň slavný Texasan také představil své nové kolo, na kterém pojede své premiérové Giro d´Italia. Podívejte se na jeho výrobu.

Lance Armstrong. foto: ČTK

Astana, v jejíchž barvách se Armstrong vrátil po více než tříleté pauze k cyklistice, se v poslední době dostala do finančních potíží. Stáj je financována převážně státním podnikem Samruk-Kazyna, ale ekonomika této země je těžce postižena současnou ekonomickou krizí a zaměstnanci týmu nedostali několik výplat.

"Vzhledem k celosvětové krizi je těžké najít sponzora. Ozvalo se nám ale dost zájemců," řekl Armstrong agentuře AP s tím, že sponzorem by měla být nadnárodní společnost z USA. "Těžko najdete jen tak někoho, komu řeknete: Mimochodem, potřebujeme deset milionů dolarů, přidejte se k nám. Takhle to nefunguje," uvedl.

S hledáním sponzorů by mohla pomoci i Armstrongova nadace pro boj s rakovinou Livestrong. "Svým způsobem už do Astany investuji. Neberu plat a to je podle mě velká investice," řekl. Podle Armstronga nedostávají peníze všichni zaměstnanci, včetně cyklistů, mezi kterými je například hvězdný Alberto Contador. "Tohle díky vlastní zkušenosti poznám, protože jsou všichni naštvaní. Když se mi kdysi o pár dní zpozdila výplata, byl jsem taky pořádně nabroušený," uvedl.


ARMSTRONG MÁ NOVÉ KOLO
Kola, na kterých pojede Lance Armstrong své premiérové Giro d'Italia, budou doslova uměleckým dílem. Na jejich designu se totiž podíleli americký malíř Kenny Scharf a Shepard Fairey, který se proslavil portrétem amerického prezidenta Baracka Obamy s názvem Naděje.

VÝROBA ARMSTRONGOVA KOLA:

"Ten plakát byl pro mě symbolem Obamovy kampaně," řekl sedminásobný vítěz Tour de France Armstrong agentuře AP. "Jsem velkým fanouškem Faireyho prací a dokonce je sbírám. Myslím, že kolo, které mi udělal pro Giro, je úchvatné," řekl sedmatřicetiletý Američan.

Scharf pro Armstronga vytvořil červeno-černo-žlutý časovkářský speciál, kolo pro klasické etapy pak nese Faireyho černo-žlutý design. Armstrong pojede na speciálně upraveném kole i na letošní Tour de France. Jeho design měl na starost britský umělec Damien Hirst. Všechna kola půjdou na podzim do dražby.

Autoři: ,