Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Kožíšek se Šperlem mají překvapivý bronz

Sport

  10:05
SAPPORO - Čeští lyžaři se na mistrovství světa v japonském Sapporu dočkali první medaile. Získali ji běžci Dušan Kožíšek a Milan Šperl ve sprintu dvojic. Za vítěznými Italy zaostali o necelou vteřinu.

Dušan Kožíšek a Milan Šperl získali v Sapporu překvapivý bronz - ilustrační foto. foto: AFP

Před dvěma lety Kožíšek skončil třetí s Martinem Koukalem, Šperl dnes prožil první velký medailový úspěch své kariéry. Dramatické finále vyhráli italští běžci Renato Pasini a Cristian Zorzi těsně před Rusy Nikolajem Morilovem a Vasilijem Ročevem.

Šperl, šestý muž z minulého světového šampionátu na 50 km klasicky, rozjel závod opatrně a předával po prvním úseku na poslední desáté pozici. Kožíšek trochu zrychlil, ale vezl se ve vleku za ostatními kolem osmého místa.

Šperl na předposledním úseku vytáhl štafetu do boje o medaile a Kožíšek předvedl fantastický finiš a odrazil útok nakonec čtvrté německé štafety s finišmanem Axelem Teichmannem.

Ta vzápětí podala proti výsledkům oficiální protest. Podle agentury SID Kožíšek údajně porušil v cílové rovince pravidla tím, že vběhl do vedlejší stopy a omezil tak Teichmanna. Jury protest řešila jen chvíli, zamítla ho a výsledky potvrdila.

Do finále česká dvojice postoupila jako poslední pátá z druhého semifinále, ale těžila z toho, že se vyhnula pádům a kolizím.

Ty potkaly už v semifinále spolufavority Švédy, neboť Björn Lind nejprve zlomil hůlku a jeho kolega Peter Larsson pak dvakrát upadl. Ve finále se totéž přihodilo při sjezdu olympijskému vítězi Toru Arnemu Hetlandovi, který tak favorizovanou norskou štafetu připravil o očekávaný úspěch. Upadli i Estonci a ve finiši také kazašský lyžař.

Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...