Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Král je po pěti letech zpátky. Měl jsem co dělat, abych se nerozbrečel, říká Woods

Sport

  6:00
ATLANTA - Tiger Woods slavně zvítězil v Atlantě. Titulu se dočkal po pěti letech, když překonal vleklé potíže se zády, operace i hluboký propad žebříčkem.

Radost Tigera Woodse z triumfu na foto: Reuters

Golfista Tiger Woods vyhrál v Atlantě první turnaj po pěti letech, Rose bral milionový bonus

Volným, ale pevným krokem mířil k poslední jamce. V zádech měl dav fanoušků, kteří freneticky jásali a skandovali jeho jméno. „Tiger, Tiger, Tiger!“ neslo se areálem East Lake v Atlantě na hony daleko.

Diváci utichli vždy jen na pokyn pořadatelů, kteří při úderech vedoucího Tigera Woodse a souběžně hrajícího soupeře Roryho McIlroye zdviženými pažemi klidnili všeobecnou euforii.

Woods se dostal z písečné překážky na green, kde nadvakrát patoval míček do jamky.

Hotovo! Bývalý nejlepší golfista světa a sportovní fenomén po více než pěti letech vyhrál turnaj na okruhu PGA. S jedenácti ranami pod par a náskokem dvou ran zvítězil před krajanem Billym Horschelem.

„Dostalo mě, že si jdu pro výhru, a měl jsem co dělat, abych se nerozbrečel. Slyšel jsem a viděl jsem, ale snažil jsem se koukat dopředu. Čekaly mě tři rány,“ líčil své pocity ze závěru klání dvaačtyřicetiletý Woods. 

„Takovou scénu na golfu nepamatuju,“ podotkl jeho bývalý kouč Sean Foley.

Nahoru, dolů a znovu nahoru

Do neděle poslední vítězství slavil Woods v srpnu 2013, ze světového trůnu ho sesadili o devět měsíců později. 

Ničily ho chronické bolesti zad, často kvůli nim sotva vstal z postele, nemohl sedět, stát ani chodit, aby mu bolest ze zad nevystřelovala do nohou. Podstoupil čtyři operace, přesto se jeho zdraví dlouho nelepšilo.

Postupně se z pozice golfového vládce (na postu světové jedničky vydržel celkem rekordních 683 týdnů) propadl až do sedmé stovky světového žebříčku.

V soukromí se mu po nevydařeném manželství a sexuální aféře rozpadl ostře sledovaný vztah s lyžařskou hvězdou Lindsey Vonnovou. Loni byl zatčen za řízení pod vlivem omamných látek, za což mohlo předávkování léky, jež v té době užíval.

Tiger Woods na turnaji Hero World Challenge na Bahamách.

Dolů šly jeho soutěžní a hvězdné renomé i astronomické příjmy, řada sponzorů se od někdejšího nejvíce vydělávajícího sportovce světa odvrátila.

Zatímco Woods padal, na golfovém trůnu se střídali jeho nástupci: Adam Scott, Rory McIlroy, Jordan Spieth a další. Nikdo z nich však nedosáhl slávy vítěze čtrnácti majorů.

Letos přišlo vzkříšení. Woods se dostal do formy, s níž přišly i výsledky. Pětkrát se umístil v nejlepší desítce. 

Na PGA Championship, květnovém majoru, se blýskl druhým místem. „Dostal jsem druhou šanci na život. Jsem chodící zázrak,“ prohlašoval optimisticky.

Soupeři museli zbystřit a tušili: Tiger je zpět! V anketě mezi 59 golfisty drtivá většina uvedla, že Woods ještě nějaký turnaj PGA Tour ovládne. A nebylo to jen z úcty k legendě.

Jásali i fanoušci. Například na Masters v Augustě, nejslavnějším golfovém turnaji světa, se strhla kolem Woodse opravdová mánie. Vstupenky se na černém trhu nabízely v přepočtu až za 150 tisíc korun. 

Také televizní přenosy byly s Tigerovou účastí mnohem sledovanější. Jako by byly všechny jeho předchozí patálie zapomenuty. Respektive lidé si ho za jejich překonání vážili ještě víc.

Golfista Tiger Woods se širokým úsměvem na tváři poté, co vyhrál svůj první...
Matt Parziale si na Masters zahrál po boku Tigera Woodse.

„Už jenom to, že jsem letos zase mohl hrát golf, bylo pro mě neskutečné. Tahle výhra pro mě moc znamená. Více než před dvaceti lety, protože si uvědomuju, co všechno za tím je, a navíc teď nevím, jak dlouho budu schopen na téhle úrovni hrát,“ radoval se Woods z jubilejního osmdesátého triumfu.

„Díky Woodsovi se vrátila na golf ohromná energie. S ním je všechno jiné,“ říká kouč Foley.

Víkendové dění v Atlantě jeho slova jen potvrzovalo. A co teprve, jestli Woods příští rok zaútočí na svůj patnáctý major. To se tigermanie opět rozjede naplno.