Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kraulařka Steffenová trhla rekord na sto metrů

Sport

  19:50
BUDAPEŠŤ - Německá plavkyně Britta Steffenová překonala na mistrovství Evropy v Budapešti světový rekord na sto metrů volným způsobem. Časem 53,30 o 12 setin pokořila půl roku trvající rekord Australanky Lisbeth Lentonové.

Britta Steffenová. foto: MICHAEL SOHN ČTK

Steffenová potvrdila, že má v Maďarsku skvělou formu. V pondělí se v Budapešti podílela i na světovém rekordu německé kraulařské štafety na 4x100 metrů, který má nyní hodnotu 3:35,22 minuty.

Také dnešní závod začala Němka, jež v úterním semifinále vylepšila svůj osobní rekord i rekord šampionátu na 54,21, zostra a na obrátce vedla před soupeřkami o téměř čtyři desetiny sekundy. Za výkonem Lentonové z rekordního závodu však zaostávala o jedenáct setin.

Na druhé padesátce ovšem Steffenová ještě zrychlila a výrazně pokořila hranici 54 sekund. Svůj náskok před druhou Marleen Veldhuisovou zvýšila na téměř celou vteřinu.

Po dohmatu Němka nejprve udiveně zírala na výsledkovou tabuli a zdálo se, že začne plakat. Pak si ale strhla čepičku a s nevěřícným výrazem začala oslavovat. "Nemohu tomu uvěřit. Je to, jako když prohrajete a taky tomu nemůžete uvěřit," řekla Steffenová.

"Pořád nemohu uvěřit, že jsem vytvořila nový světový rekord," dodala závodnice, jejímž maximem z minulého evropského šampionátu před čtyřmi lety bylo 15. místo na kraulařské padesátce.

Autoři: ,