Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kraulařský král Bernard použil zakázané plavky a přišel o světový rekord

Sport

  19:40
PAŘÍŽ - Mezinárodní plavecká federace (FINA) neuznala světový rekord Francouze Alaina Bernarda na 100 metrů volný způsob. Bernard v dubnu na národním šampionátu v Montpellieru dosáhl času 46,94 sekundy, o první výkon historie pod hranici 47 vteřin ho však připravil nepovolený typ plavek.

Francouzský kraulař Alain Bernard. foto: PATRICK HERTZOG

Světovým rekordmanem tak zůstal Australan Eamon Sullivan, jenž loni v semifinále olympijských her v Pekingu zaplaval čas 47,05 sekundy. Z téhož důvodu přišli o světové rekordy také japonský znakař Rjosuke Irie, ruská znakařka Anastasia Zujevová a její krajanka Julia Jefimovová, která dvakrát vylepšila nejlepší čas na 50 metrů prsa.

FINA už v květnu oznámila, že neschválila plavky Arena X Glide, do nichž se olympijský vítěz Bernard při svém světovém rekordu na kraulové stovce oblékl. Dnes vedení federace uvedlo, že Bernardův výkon neplatí. "Tohle rozhodnutí FINA nechápu," zlobil se francouzský plavec. Jeho národní svaz se proti verdiktu hodlá odvolat.

Oficiálně zatím není uznán ani světový rekord jeho krajana Frédéricka Bousqueta na 50 metrů volný způsob. Držitel nejlepšího času historie 20,94 sekundy čeká na výsledek antidopingové kontroly. Ani jeho plavky Jaked 01 přitom původně nefigurovaly mezi schválenými, nyní ale FINA svůj postoj změnila.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!