Pátek 7. června 2024, svátek má Iveta, Slavoj
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kraus: Závodili jsme na rozbité trati

Sport

  8:59
PRAHA - K dnešním 35. narozeninám si Tomáš Kraus chtěl v Japonsku zcela jistě nadělit třetí titul mistra světa ve skikrosu v jedné řadě. Leč nepovedlo se. V telefonickém rozhovoru současný lídr Světového poháru potvrdil, že se z vyřazení v 1. kole rozhodně nehroutí.

Tomáš Kraus na svahu. foto: ČTK

Co se vám na trati přihodilo, že jste skončil tak brzy?
Už když jsem vstal, jsem se necítil zrovna moc dobře. Někdy se mi tohle stává, ale pak se s tímhle stavem vypořádám. Tady se mi to moc nepovedlo. Při oné osudné první jízdě jsem chyboval už krátce po startu. Špatně jsem projel terénní vlnu, soupeři mě trochu zmáčkli a já pak už jen doháněl ztrátu.

Jakou trať pro vás Japonci připravili?
Už při tréninku na ní byly díry; trať byla fakt hodně rozbitá. V kvalifikaci jsem udělal dost velkou chybu a málem jsem vypadl. Závodilo se navíc na hodně rozměklém sněhu. V největších zatáčkách se nedalo opřít o tvrdou podložku, a protože pořadatelé do sněhu sypali sůl, při každé jízdě na nás čekaly jiné podmínky.

Jak jste 23. místo přijal?
Docela jsem přemýšlel, kdy se mi naposledy něco podobného stalo, ale nevzpomínám si. Se situací jsem se vyrovnal slušně, podobné věci ke sportu patří. Přitom na mistrovství světa byla paradoxně menší konkurence než na svěťácích.

Možná lepší vypadnout tak brzy na mistrovství světa než na olympiádě ve Vancouveru, ne?
Přiznám se, že podobnou odpověď jsem si dopředu připravoval. Ale byla by trochu nefér. Takhle věci neberu. Rád vyhrávám a netěší mě, že se mi nedařilo. Vždyť nejhůř jsem letos skončil pátý. Jednou to ale přijít muselo. Škoda jen že se tak stalo zrovna teď. Vím ale, že v Kanadě na mě naštěstí čeká jiná trať.

O sněhu v Japonsku se ví, že má jinou strukturu než v Evropě. Není možné i tady hledat důvody vašeho nezdaru?
Podobným tématům se snažím vyhýbat. I když jsme s lyžemi extra nezabodovali, určitě jsem nevypadl kvůli nim. Servismany mám skvělé.

Považujete Andrease Matta za svého pravého nástupce?
Každopádně mu zlato přeju. Je to bezva týpek a letos podával slušné výkony; navíc i mimo závodní svět je s ním docela příjemné být. Takže asi tím pravým nástupcem je, i když nejraději bych nepreferoval nikoho...

Už v hlavě začínáte spřádat plán přípravy na Vancouver?
Chtějí se s námi spojit Norové a Francouzi, což by mohla být cesta k tomu, abych měl možnost při tréninku zkoušet různé manévry a předjíždění. A také bych byl rád, aby příprava materiálu, bot a lyží začala třeba už na jaře, a ne jako letos těsně před sezonou. Aby se chyby, které se v téhle zimě kupí, neopakovaly.

Norové a Francouzi ale zcela jistě budou chtít především okouknout vaše rozmanité fígle...
Budu se snažit neukázat jim všechno...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!