Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Krejčí po překonání prasečí chřipky: Přišlo mi, jako bych měl umřít

Sport

  8:29
PRAHA - Klidně by mohl dostat ocenění za pevnou odolnost. Českého hokejistu Davida Krejčího (23) zatím spolehlivě drží. Před startem letošní NHL se zázračně rychle zotavil z letní operace kyčle. Teď má za sebou i úspěšnou léčbu prasečí chřipky, kterou se v minulém týdnu nakazil.

Hvězda Bostonu David Krejčí. foto: AFP

"Ten humbuk kolem mé nemoci mi přišel až zbytečně nafouknutý," říká pro LN útočník Bostonu. "Vidíte, zase hokej hraju." Přitom ještě před několika dny ležel v karanténě izolován od týmu. Před noční bitvou proti Pittsburghu už ale znovu říkal: "Jsem ready."

Takže se cítíte definitivně fit?
Když jsem si šel v pondělí poprvé zatrénovat, byl jsem ještě trochu ospalý. Je to přece logické, pět dní předtím jsem jen proležel v posteli. Ale jinak je mi fajn, žádné známky nemoci už nemám.

Povězte – jak jste se o ní vlastně dozvěděl?
Už před týdnem mi nebylo dobře, začal jsem se potit. V úterý jsem ještě odehrál zápas v Detroitu. Jenže tam se mi už točila hlava, byla mi zima a kašlal jsem. Po tom zápasu jsem šel k lékaři a podstoupil vyšetření. A pak se na to přišlo.

Vyděsila vás ta diagnóza?
Vyděsila? To bych neřekl. Já ji bral jako běžnou chřipku. Našli mi ji v počátečním stadiu, kdy asi ještě nic nehrozí. Podle mě to média jen zbytečně nafukovala.

Myslíte?
Byl tu kolem toho strašný humbuk, zveličují to. I doma v Česku mým rodičům pořád někdo odněkud volal a ptal se na mě. Jako kdybych měl najednou umřít nebo co...

Prasečí chřipka přece šíří obavy po celém světě. Nedávno před vaší nákazou na ni zemřel v Kanadě i třináctiletý hokejista...
Slyšel jsem, třeba tohle je hrozné. Stejně ale myslím, že média straší lidi víc, než je nutné. Zbytečně.

Popište průběh viru H1N1.
Je to jako klasická chřipka, kterou můžete chytit kdekoliv. Nachlazení, bolesti v krku... Jak bych to řekl: možná jen jako bych měl více sevřené průdušky.

Váš klub mezitím zaváděl opatření proti šíření viru. Dává vedení ještě hráčům nějaká nařízení?
Pořád se dává pozor, abychom si myli ruce, dbali na hygienu. Sami ale všichni dobře vědí, že když jsem to chytil já, tak to může dostat kdokoliv jiný. Nezabráníte tomu.

Neříkáte si, že je toho ve vašem případě za posledních pár měsíců až trochu moc?
Beru věci tak, jak jsou. Za těch pět šest let jsem v Americe nikdy doma s nemocí neležel. Zkrátka se to nahromadilo. Ale zůstávám pozitivní, všechno je totiž o mentalitě.

Mimochodem – volal vám někdo z české reprezentace?
Ne, proč?

Protože trenér Josef Jandač plánuje inspekční cestu po NHL. A prý chce s vámi hovořit.
Tyhle věci nevím. Ale já se plánuju především soustředit na sebe. Hrát co nejlíp, aby to trenéři mohli ocenit. Pak možná budu mít šanci dostat se i do Vancouveru.