Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Krejčíková vydřela postup do osmifinále Australian Open. Na centrálním dvorci otočila zápas s Lotyškou

Sport

  6:25aktualizováno  14:26
Tenisový grandslam Australian Open v pátek poznal první osmifinalisty. Mezi poslední šestnáctku se probojovala i Barbora Krejčíková, která otočila zápas proti Jeleně Ostapenkové z Lotyšska a zvítězila 2:6, 6:4, 6:4. Dál změří síly s Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Z turnaje naopak překvapivě vypadla Japonka Naomi Ósakaová.

Krejčíková předvedla ve třetím kole ženské dvouhry působivou otočku. 

Na sluncem rozpáleném centrálním dvorci Roda Lavera sice prohrávala s nebezpečnou Ostapenkovou už 2:6 a 1:3, přesto nezpanikařila a po více než dvouhodinovém boji nakonec mohla slavit svůj premiérový postup do osmifinále Australian Open.

„Byl to moc těžký zápas, musela jsem si opravdu hodně máknout,“ hodnotila Krejčíková v pozápasovém rozhovoru ještě na kurtu.

„Když má Ostapenková den, tak jí tam všechno padá. A přesně to se v prvním setu dělo. Těší mě, že jsem ale nepřestala bojovat, a jsem na sebe pyšná, jak jsem ten obrat zvládla,“ radovala se.

A že se česká tenistka na obrat opravdu nadřela. 

Statná Lotyška totiž v úvodní sadě rozdávala rány bezchybně ze strany na stranu. Krejčíková byla většinou pod tlakem a navíc se nemohla opřít ani o svůj servis.

V dlouhém, nekonečném třetím gamu, kdy se šlo celkem sedmkrát přes shodu, Krejčíková sama šance nevyužila a za stavu 1:2 přišel první brejk pro Ostapenkovou. Následně Lotyška obrala Češku o servis i podruhé a brejkbolový hattrick pečetila druhým proměněným setbolem na 6:2.

Barbora Krejčíková hraje bekhend ve třetím kole Australian Open.

I druhou sadu začala lépe Lotyška, vedení 3:1 však pro ni bylo v zápase nečekaně poslední. Krejčíková v těchto chvílích potvrdila, co se během uplynulého nejlepšího roku kariéry naučila. Nadále hrála trpělivě a čekala na slabší chvilku soupeřky.

Ta přišla hned vzápětí. 

Lehkého polevení dosavadní suverénky Češka využila k prvnímu brejku v utkání a za stavu 4:4 se utrhla do náskoku. Ostapenková zcela selhala na servisu, Češka si čistou hrou připravila skvělou pozici na vyrovnání zápasu a po výhře 6:4 se jí to povedlo.

To už lotyšská tenistka působila hodně nervózně. Po každém zkaženém úderu se vyčítavě obracela ke svému boxu a všechno doprovázela na kurtu nespokojenými průpovídkami. 

Krejčíková si před rozhodujícím třetím setem odskočila do šatny a hned po návratu brejkla Ostapenkovou znovu. To se ukázalo jako rozhodující chvíle. V dalším pokračování setu soustředěná Krejčíková i přes občasné drobné zaváhání zvládla udržet svůj servis až do úplné koncovky a za stavu 5:4 podávala na postup.

První mečbol sice poslala do autu a o ten druhý se sama připravila dvojchybou, při třetím už ale slabý return Lotyšky skončil na síti, a Krejčíková se tak mohla radovat ze svého prvního osmifinále na Australian Open. Její příští sokyní bude zkušená Běloruska Azarenková.

„Odpočívat moc neplánuji, pro mě je nejlepší odpočinek další zápas,“ rozesmála Krejčíková po duelu publikum. „Hraju čtyřhru, pak zase singla. Vždycky jsem snila o zápasech v Rod Laver Areně, tak si to teď užívám.“

Bartyová bez problémů, obhájkyně končí

První hráčka světa Ashleigh Bartyová se v pohodě vypořádala s Camilou Giorgiovou, aktuálně 33. tenistkou ženského žebříčku. Domácí hvězda se na kurtu zdržela jen něco málo přes hodinu a do osmifinále postoupila po výsledku 6:2 a 6:3.

Pro Australanku to byl čtvrtý zápas v kariéře proti Giorgiové a druhý na Australian Open. Bilance Bartyové s Italkou zůstává i dál stoprocentní.

S turnajem se naopak už ve třetím kole loučí Naomi Ósakaová. Japonská tenistka podlehla Amandě Anisimovové ze Spojených států 6:4, 3:6 a 6:7 a přišla o šanci obhájit svůj loňský triumf na Australian Open.

Ashleigh Bartyová z Austrálie se natahuje po balonku v utkání třetího kola na...
Japonka Naomi Ósakaová smutně odchází z kurtu, na Australian Open končí už ve...

Ósakaová přitom měla duel nadějně rozehraný, a ve třetí sadě si dokonce vypracovala dva mečboly. Za stavu 5:4 při podání Američanky ale dvakrát zahrála bekhend do sítě. Anisimovová poté skóre otočila - k překvapení si pomohla 11 esy a celkem 46 vítěznými míči, kterých nasázela dvakrát víc než Japonka.

Nadal jde dál, Zverev postoupil snadno

Program na hlavním kurtu uzavřel duel třetího kola mužů mezi Rafaelem Nadalem a Karenem Chačanovem. Španělský mazák potvrdil roli favorita a po necelých třech hodinách ruského soupeře vyřadil ve čtyřech setech 6:3, 6:2, 3:6 a 6:1.

Nadalovi se proti ruskému tenistovi dlouhodobě daří, porazil ho ve všech vzájemných zápasech. Dnes to bylo vítězství číslo devět.

Chačanov dokázal držet krok a určovat vývoj hry jen ve třetí sadě, kterou dovedl do úspěšného konce. Ve všech ostatních setech vždy krátce po začátku přišel o vlastní servis a nabranou ztrátu už nedohnal. Proto mezi nejlepších šestnáct mužů nepostupuje on, ale zkušený Španěl.

Rafael Nadal returnuje ve třetím kole Australian Open.

Do osmifinále Australian Open hladce prošel Alexander Zverev z Německa. Třetí tenista světa porazil moldavského kvalifikanta Radua Albota 6:3, 6:4 a 6:4, potřeboval k tomu dvě hodiny na kurtu.

Zverev proti soupeři proměnil třetí mečbol a dál platí, že prochází turnajem bez ztráty setu. Pohodovou výhrou se dobře naladil na zápas o čtvrtfinále. Příštím soupeřem Zvereva bude Denis Shapovalov z Kanady, jenž vyřadil ve čtyřech setech Američana Reillyho Opelku.

Češi ve čtyřhrách neúspěšní

V párových soutěžích zasáhly do turnaje dvě české dvojice. Ve smíšené čtyřhře hned v prvním kole vypadli Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková, kteří nestačili na ukrajinsko-mexickou dvojici Nadija Kičenoková, Santiago González 5:7, 6:4, 7:10.

Prohrály také Tereza Martincová a Markéta Vondroušová, kterým stopku vystavily Anna Danilinaová z Kazachstánu a Beatriz Haddadová Maiová z Brazílie. Češky sice ve druhém kole ženské čtyřhry zvládly první set, po výsledku 6:4, 3:6 a 2:6 však pro ně soutěž končí.

Autoři: , ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...