Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Krejčíková i Kvitová postoupily, duel Plíškové a Martincové se bude dohrávat

Sport

  13:44aktualizováno  29. června 0:47
Grandslamový turnaj Wimbledon pokračoval v Londýně druhým a z českého pohledu velmi zajímavým dnem. Do druhého kola postoupily dvě české tenistky - Barbora Krejčíková udolala Marynu Zanevskou 7:6 a 6:3, Petra Kvitová porazila Jasmine Paoliniovou 2:6, 6:4 a 6:2. V soutěži naopak končí Karolína Muchová, Zdeněk Kolář a Jiří Lehečka. Zápas Terezy Martincové proti Karolíně Plíškové se nestihl dohrát, pokračovat bude ve středu.

Ryze český tenisový duel mezi Karolínou Plíškovou a Terezou Martincovou začal až po desáté hodině večer, po hodině a půl jej pořadatelé za stavu 7:6 a 5:5 přerušili.

Po divokém úvodu, kdy si hráčky navzájem sebraly podání, odskočila Plíšková do vedení 5:2 a směřovala k zisku první sady. Martincová se však zvedla a ztrátu smazala. Sedmá hráčka světa tak musela rozhodnout až ve zkrácené hře.

Naopak ve druhém dějství skóre dosud narůstalo rovnoměrně, žádná z hráček se nedostala do trháku. Plíšková je v tuto chvíli dva gamy od postupu, Martincová je však stejně daleko od vyrovnání.

Rozuzlení zápasu přijde ve středu odpoledne.

Kvitová zpočátku ztrácela, musela obracet

Kvitová, dvojnásobná wimbledonská vítězka z let 2011 a 2014, postoupila do druhého kola turnaje. Zkušená Češka zahájila soutěž s čerstvým turnajovým vítězstvím v zádech, minulý týden totiž kralovala v Eastbourne.

Úvod zápasu však Kvitové nevyšel. Kupila nevynucené chyby a nedařilo se jí dostat do tempa. Výsledkem byla rychlá ztráta první sady, soupeřku Paoliniovou pustila do vedení za necelou půl hodinu.

V dalším pokračování duelu však přišlo zlepšení, zkraje druhého a následně i ve třetího setu si vždy pomohla úspěšným brejkem. Zatímco ve druhém dějství ještě Italka Paoliniovoá dokázala ztrátu smazat a skóre alespoň zdramatizovat, v tom třetím definitivně kapitulovala.

Petra Kvitová v zápase prvního kola Wimbledonu (28. června 2022)

Kvitová tak úspěšně dovršila obrat a postupuje po vítězství 2:6, 6:4 a 6:2, ve druhém kole narazí na Rumunku Bogdanovou.

„Utkání jsem začala fakt špatně, takže jsem ráda, že jsem na konci našla tu správnou cestu. Upřímně nevím, jak se mi to podařilo, ale zvládla jsem to,“ pravila česká hráčka po zápase v rozhovoru na kurtu.

Krejčíková se na postup nadřela

Krejčíková vlétla do utkání jistě a hned v prvním gamu sebrala Zanevské podání. O chvíli později navíc tento počin zopakovala, odskočila do vedení 4:1 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se první sada měla proměnit v drama.

Opak byl ale pravdou. V následujících výměnách se totiž Belgičanka zvedla, postupně umazala ztrátu a skóre dokonce otočila. Najednou to tedy byla Češka, kdo musel dotahovat a doufat alespoň v tiebreak.

Ošemetnou situaci nakonec Krejčíková zvládla a ve zkrácené hře zúročila své zkušenosti z těžkých zápasů. Rychle odskočila do výraznějšího náskoku a dovedla set do úspěšného konce.

Ani ve druhé sadě napětí z kurtu nevymizelo, Zanevská více než půl hodiny držela s Krejčíkovou krok. Teprve za stavu 4:3 česká tenistka obrala soupeřku o podání a dostala se do výhody, kterou už nepustila. Proti urputné Belgičance sice využila až pátý mečbol, po výsledku 7:6 (7:4) a 6:3 však slaví postup do druhého kola a zároveň první vítězství po více než čtyřech měsících.

„Je příjemné, že jsem z kurtu odešla jako vítězka, dodá mi to sebevědomí,“ těšilo po zápase Krejčíkovou. „Tohle je Wimbledon, jeden z nejlepších turnajů. Má velkou historii a moc tradic, mám to tu ráda.“ V další fázi turnaje Češka vyzve Švýcarku Golubicovou.

Muchová nestačila na bývalou jedničku

Hned v úvodním kole se s turnajem rozloučila Muchová, Češka nestačila v prvním vzájemném utkání na někdejší jedničku a nyní světovou osmnáctku Halepovou.

Rumunka byla v utkání silná na podání a ve srovnání s Muchovou udělala méně nevynucených chyb. To jí nakonec také pomohlo k postupu.

Česká hráčka v obou setech brzy ztratila vlastní servis, sama si naopak za celý zápas nevytvořila jedinou brejkovou příležitost. S Halepovou bojovala na kurtu něco málo přes hodinu, nakonec zkušené soupeřce podlehla poměrně hladce 3:6 a 2:6.

Karolína Muchová lituje ztracené výměny v zápase prvního kola Wimbledonu.

Dlouhý pětisetový zápas Lehečka prohrál

Lehečka ve své wimbledonské premiéře nebyl daleko od velkého vítězství, na turnaji však nakonec končí hned v prvním kole.

Český tenista dlouho trápil Krajinoviče, jenž byl v utkání favoritem, v zápase se blýskl devatenácti esy a sedmdesáti vítěznými míči. V obou těchto statistikách Srba celkem výrazně předčil.

Mladý Čech hned v první sadě ukázal, že bude tuze těžkým sokem. S Krajinovičem hrál vyrovnaně až do úplného závěru, pak si vypracoval dva brejkboly a rozhodl.

Po třetím setu se Lehečka ujal vedení znova, tentokrát si pomohl úspěšným tiebreakem. Naopak ve čtvrtém dějství to byl Krajinovič, kdo zvládl zkrácenou hru. Postupujícího proto musela určit až pátá sada.

Rozhodujícím momentem utkání se nakonec stal Srbův brejk za stavu 4:4, na ten už Lehečka nedokázal zareagovat. Český tenista tak po téměř čtyřech hodinách na kurtu musel přijmout porážku 7:5, 4:6, 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 4:6.

Kolář se po prvním kole loučí

Kolářův debut v hlavní soutěži Wimbledonu neměl příliš dlouhého trvání, český tenista se s turnajem rozloučil hned v úvodním kole. Proti Bonzimu z Francie prakticky od začátku ztrácel, na kurtu vydržel vzdorovat zhruba hodinu a půl.

Kolář se v zápase sice mohl opřít o solidní první podání, na úspěch to však bylo příliš málo.

Českému hráči, který se do turnaje dostal jako takzvaný „lucky loser“, se nepodařilo Bonziho dostat pod souvislejší tlak a za celý zápas si nevytvořil ani jednu brejkovou příležitost. S Londýnem se loučí po výsledku 3:6, 3:6 a 1:6.

Benjamin Bonzi z Francie během prvního kola Wimbledonu.
Zdeněk Kolář returnuje v zápase prvního kola Wimbledonu.

Šwiateková zaznamenala historický zápis

Tenisová jednička Šwiateková vstoupila do Wimbledonu hladkou výhrou nad Chorvatkou Fettovou 6:0, 6:3 a slaví rekordní 36. triumf za sebou, čímž stanovila nejdelší vítěznou sérii v tomto století.

Šwiateková neprohrála už od půlky února, od té doby posbírala šest trofejí: v Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgartu, Říma a na Roland Garros.

„Tohle byl můj první zápas na trávě v sezoně, takže jsem tušila, že to bude trochu ošidné. Na začátku druhé sady jsem ztratila koncentraci a ona toho docela dobře využila. Jsem ráda, že jsem to pak otočila a že to bylo ve dvou setech,“ řekla polská hvězda.

Iga Šwiateková servíruje v zápase prvního kola Wimbledonu.

Šwiateková se v počtu vítězství v řadě odpoutala od Venus Williamsové, která v roce 2000 zaznamenala 35 výher za sebou. Absolutní rekord drží Martina Navrátilová, jež v letech 1984-1986 neprohrála 74 duelů po sobě.

Uspěla také pátá nasazená Sakkariová z Řecka, ta zdolala Australanku Hivesovou 6:1, 6:4.

Americké hvězdě Sereně Williamsové se po roční pauze nepovedl návrat do Wimbledonu, který v minulosti sedmkrát vyhrála. Držitelka 23 grandslamových titulů podlehla v All England Clubu Francouzce Tanové, jež na londýnské trávě debutovala, 5:7, 6:1 a 6:7. Ve třetím setu přitom byla dva míčky od postupu.

Američanka Serena Williamsová během prvního kola Wimbledonu.
Američanka Serena Williamsová během prvního kola Wimbledonu.

Někdejší dlouholetá světová jednička skončila v Londýně po prvním duelu stejně jako loni, kdy kvůli zranění vzdala Sasnovičové z Běloruska. Letos Williamsová startovala díky divoké kartě jako 1204. hráčka světa. Po porážce přišla o další šanci vyrovnat grandslamový rekord Australanky Courtové.

Před návratem do Wimbledonu hrála Williamsová v minulém týdnu čtyřhru na turnaji v Eastbourne. S Džabúrovou se dostaly do semifinále, k němu ale kvůli zranění tuniské spoluhráčky nenastoupily.

Nadal jde dál, Berrettini musel odstoupit

Šestatřicetiletý Nadal ovládl letošní Australian Open i Roland Garros a dobře začal i na wimbledonské trávě, kde loni po náročné antukové sezoně chyběl. Proti Cerúndolovi si připsal už 306. vítězství na grandslamech, porazil ho 6:4, 6:3, 3:6, 6:4. Nyní rodáka z Mallorky čeká Litevec Berankis.

„Předně chci složit poklonu Franovi. Byl to velmi těžký soupeř. Hraju tady po třech letech a jsem šťastný, že jsem zpátky,“ řekl španělský tenista, jehož účast byla kvůli léčbě chronických problémů s chodidlem ohrožena.

Postoupil také Australian Kyrgios, který v pětisetové bitvě udolal i díky třiceti esům domácího Brita Jubba 3:6, 6:1, 7:5, 6:7, 7:5. Krátce před utkáním prvního kola se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus musel odhlásit Berrettini, loňský finalista a jeden z favoritů.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...