Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Těsné prohry. Kvitová i Krejčíková vypadly ve třetím kole Wimbledonu

Barbora Krejčíková servíruje v zápase třetího kola Wimbledonu. foto: AP

Sobotní program v londýnském All England Clubu nabídl zápasy o postup do osmifinále Wimbledonu. Petra Kvitová ve vyrovnaném duelu podlehla světové čtyřce Paule Badosaové ze Španělska 5:7 a 6:7 (4:7), Barbora Krejčíková prohrála s Australankou Ajlou Tomljanovicovou 6:2, 4:6, 3:6. V osmifinále se tak z českých tenistek představí pouze Marie Bouzková, která si postup zajistila v pátek. Překvapivě vypadla i světová jednička Iga Šwiateková, která nestačila na Alize Cornetovou.
  14:44aktualizováno  22:29

Bouzková o postup do čtvrtfinále zabojuje v neděli od 12:00 SELČ v úvodním duelu na kurtu č. 2 proti Francouzce Caroline Garciaové.

O tom, že v osmifinále bude jedinou tuzemskou zástupkyní, rozhodla pro české tenistky nevydařená sobota.

Kvitová nastoupila proti Badosaové na centrálním dvorci a brzy si zajistila náskok 2:0, když výbornou hrou na síti nedala soupeřce šanci. I přes brejkové příležitosti na obou stranách si hráčky dál držely svá podání.

Gamy byly napínavé a dlouhé, Kvitová velmi emotivně slavila zisk čtvrtého, ve kterém odvrátila tři brejkboly a využila až svou druhou výhodu.

Díky brejku servírovala na zisk setu. Jenže ač byla do té doby na podání silná, v koncovce zaváhala. A na poslední chvíli tak o výhodu přišla. Následně světová čtyřka Badosaová vyhrála dva gamy v řadě a sebrala první set poměrem 7:5.

Petra Kvitová ve třetím kole tenisového Wimbledonu.

Úvod druhé sady začal vyrovnaně, soupeřky se doslova přetahovaly. Kvitová během třetího gamu nevyužila pět brejkbolů, a tak si vedení 2:1 připsala Španělka. Česká tenistka dál tlačila, za stavu 3:3 nevyužila další čtyři šance sebrat Badosaové podání.

Těžké utkání pokračovalo až do stavu 6:6. Emotivní oslavy i projevy zklamání na konci výměn byly patrné na obou stranách. Hráčky si hlídaly své servisy a druhý set poslaly do zkrácené hry.

V ní se Španělka díky chybě Kvitové dostala do vedení, proměnila druhý mečbol a českou tenistku porazila 7:5 a 7:6 (7:4).

Badosaová vyrovnala svůj loňský postup do osmifinále londýnského podniku. Její soupeřkou bude Simona Halepová z Rumunska, která ve třetím kole porazila Polku Magdalenu Frechovou.

Krejčíková nestačila na Tomljanovicovou

Krejčíková v úvodu utkání rychle sebrala Tomljanovicové podání, vzápětí kvůli nepřesným úderům ale výhodu ztratila. Nicméně dál zvládala returny perfektně, a tak ukořistila druhý i třetí brejk. A následně už měla set pod kontrolou.

Několik precizně zahraných výměn jí zajistilo vedení 5:1, přičemž Australance dovolila při svých vyhraných podáních získat pouze dva fiftýny.

Ani snížení na 2:5 nezměnilo ráz první sady, kterou Češka ukončila druhým setbolem na 6:2.

Druhý set naproti tomu začala lépe Tomljanovicová, která byla aktivnější, a zajistila si náskok 2:0. Krejčíková poté výrazně zrychlila, dokázala dlouhé výměny překlápět na svou stranu a díky jedovatým úderům do rohu kurtu srovnala.

Barbora Krejčíková během zápasu třetího kola Wimbledonu.

Australanka byla ale dále nebezpečnější a jednoznačnost z prvního setu se vytratila. Přetahovaná pokračovala, obě tenistky získávaly svá podání. Patovou situaci ukončil až v závěru setu brejk Tomljanovicové, která pohledným úderem získala druhou sadu poměrem 6:4.

Obě hráčky tak ztratily svůj první set na turnaji. Obraz hry v úvodu třetího dějství připomínal předchozí set. Silná podání a chyby při returnech.

Zavedený mustr rozsekla brejkem zarputilejší Tomljanovicová a postupně se dostala do vedení 5:2. Milimetrové údery na čáru pomohly australské tenistce k zisku i posledního gamu, kterým ukončila třetí set. Krejčíková sice měla dva brejkboly na snížení na 4:5, na podání sokyně ale nevyzrála.

S Wimbledonem se tak loučí prohrou ve třetím kole, loni hrála osmifinále. Londýnský grandslam pro ni ale ještě neskončil, po boku Kateřiny Siniakové ji čeká třetí kolo ženské čtyřhry.

Tomljanovicová si ve Wimbledonu zahraje osmifinále, její soupeřkou bude francouzská tenistka Alize Cornetová, která senzačně vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou.

Vítězná série světové jedničky ukončena

Série Polky Šwiatekové skončila po 37 zápasech. Prolomit sérii se podařilo francouzské tenistce Cornetové, které jednadvacetiletá světová jednička podlehla 4:6 a 2:6.

Alize Cornetová slaví vítězství ve třetím kole Wimbledonu nad Igou Šwiatekovou.

Dvaatřicetiletá Cornetová, jež hraje 62. grandslamový turnaj v řadě, čímž vyrovnala rekord Japonky Ai Sugijamaové, zvítězila hladce za hodinu a půl a počtvrté v kariéře získala skalp světové jedničky.

Francouzské překvapení trvá dál

Francouzská tenistka Harmony Tanová se při své premiéře ve Wimbledonu dostala do osmifinále. Nečekaná přemožitelka sedminásobné šampionky Sereny Williamsové z úvodního kola pokračuje v řádění.

Harmony Tanová při třetím kole tenisového Wimbledonu.

Ve třetím kole zdolala dvakrát 6:1 domácí tenistku Katie Boulterovou, jež ve čtvrtek porazila loňskou finalistku Karolínu Plíškovou. Čtyřiadvacetiletá Tanová přitom poprvé v kariéře vyhrála tři zápasy za sebou.

Tsitsipas v boji s Kyrgiosem padl

Šestý hrací den přinesl i atraktivní souboje mezi muži. Lítý boj svedl Řek Stefanos Tsitsipas s Australanem Nickem Kyrgiosem, který strhující zápas nakonec ovládl.

První set sice ztratil ve zkrácené hře, ve druhém a třetím však předvedl obrat. Nesmírně vyrovnaný čtvrtý set dovedli hráči opět do tiebreaku. Tsitsipas nejprve odvrátil Australanův mečbol, poté sám zahodil šanci získat set. Nakonec prohrál vlastní podání a Kyrgiosovi po více než třech hodinách podlehl 7:6 (7:2), 4:6, 3:6, 6:7 (7:9).

Pro australského tenistu je to čtvrtá výhra z pěti zápasů proti svému řeckému protivníkovi. V osmifinále se utká s Američanem Nakashimou.

Nick Kyrgios se raduje v zápase třetího kola Wimbledonu proti Stefanosi Tsitsipasovi.

Nadal přesvědčivě postupuje

Letošní vítěz Roland Garros a Australian Open Rafael Nadal nezaváhal a jasně porazil italského tenistu Lorenza Sonega 6:1, 6:2 a 6:4. V osmifinále narazí světová čtyřka na Nizozemce Van De Zandschulpa.

Nadal má šanci získat i třetí grandslam v této sezoně. Wimbledon ovládl dvakrát, své dva poslední starty skončil v semifinále.

Autoři: , ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...