Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Křetínský se pustil i do Hřebíka

Sport

  12:54
PRAHA - Za zcela zpackanou podzimní sezonu se omluvilo fanouškům vedení fotbalové Sparty Praha. Šéf klubu Daniel Křetínský navíc poprvé připustil spoluzodpovědnost bývalého trenéra Jaroslava Hřebíka.

Gesto Libora Doška vyjadřuje současnou situaci ve fotbalové Spartě. foto: Michal ČížekAFP

Sparta má za sebou jednoznačně nejhorší podzim za posledních třicet let. Přezimuje v druhé polovině tabulky, Ligu mistrů stejně jako před rokem opustila poslední, navíc hra prvního týmu měla hodně daleko k tomu, co se od nejbohatšího českého klubu očekávalo.

Podle Křetínského se v posledních týdnech vedení klubu věnovalo hledání chyb a našlo tři zásadní momenty. Jako ten nejdůležitější uvedl vnitřní nejednotu klubu. "Vnější tlak nás zcela rozložil, nebyli jsme schopni reagovat na řadu problémů na ose příznivci - trenér, hráči - vedení, což přerostlo do velkého napětí v kabině," uvedl letenský šéf.

Do Sparty zamíří nejméně čtyři hráči
Velké chyby se klub dopustil podle něho už v létě. "Podcenili jsme psychickou odolnost hráčů, kteří přicházeli během letního přestupního období. Když přišly první těžké zápasy, psychika nás srážela," pokračoval funkcionář, podle něhož se ukázaly velkým problémem i odchody Karla Poborského, Tomáše Sivoka a Karola Kisela.

Křetínský sice nevyjmenoval mezi třemi zásadními chybami klubového managementu loňské prosincové angažování trenéra Hřebíka místo Františka Straky, ale i neúspěšnému kouči nakonec přisoudil zodpovědnost za to, v jaké situaci se dnes mužstvo nachází. "Ani dnes bych na tom nic neměnil, ale pokud mluvíme o chybách ve sportovní oblasti, nese za ně pan Hřebík svou spoluzodpovědnost," prohlásil Křetínský.

Přes řadu přehmatů nepovažují základní filozofii na Letné za chybnou. "Budeme se držet základních principů, které jsme do klubu přinesli, jen se musíme vyvarovat takových chyb jako v minulosti," sebekriticky uvedl letenský šéf. Zopakoval ale, že i v budoucnu ponese klíčovou zodpovědnost za sportovní oblast trenér. "Musíme ale zlepšit věci, které se nám nevedli. Například skauting, výběr hráčů nám naprosto nefunguje," uznal Křetínský.

Na Letné se bude kvůli špatným výsledkům podle všeho mohutně posilovat kádr. Křetínský přiznal čtyři možné příchody, sdílnější ale nebyl, stejně jako trenér Stanislav Griga. "Konkrétní jména na mně zatím nechtějte. Jistý je příchod Haneka, z hostování se vrací do přípravy Václav Drobný. A také další příchody se budou týkat spíše defenzivy, kde máme velké problémy," uvedl sparťanský kouč, jehož přáním je čtyřiadvacetičlenný kádr.

Autor: