Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger po nemoci opět trénuje. Na Tour chce zlepšit loňské deváté místo

Sport

  12:38
PRAHA - Nejlepší český cyklista Roman Kreuziger zahájil po nemoci rozhodující část přípravy na svůj vrchol letošní sezony. Tím bude start na červencové Tour de France, na níž chce jezdec stáje Liquigas při své třetí účasti potvrdit rostoucí výkonnost a po dvanáctém a devátém místě z předchozích ročníků si chce opět ve výsledkové listině polepšit.

Roman Kreuziger. foto: Reuters

Velký rozhovor s českou cyklistickou hvězdou čtěte ve středečním vydání deníku

Kreuziger už zažehnal zdravotní potíže, které mu neumožnily na přelomu dubna a května dokončit závod Kolem Romandie, na němž obhajoval loňské prvenství. Po zhruba týdenním volnu začal o víkendu s přípravou na Tour, na kolo usedl poprvé v neděli.

"Léčil jsem to klidem. Vyšetření ještě nejsou konečná, ale v krvi nic není a teď se již cítím lépe," uvedl Kreuziger na dnešní tiskové konferenci. "Kondice je po týdenním výpadku znatelně jinde. První týden bude rozjezdový," pokračoval Kreuziger. Od 23. května se bude s kolegy ze stáje připravovat v Itálii na San Pellerginu. "Tam to bude už intenzivnější. Bydlíme ve výšce 2000 metrů nad mořem a kolem jsou ideální kopce pro trénink," řekl český cyklista.

Roman Kreuziger (vpředu) a Peter Sagan.

I přes výpadek způsobený zdravotními komplikacemi má Kreuziger za sebou úspěšný úvod sezony. Vyhrál závod Kolem Sardinie, na Paříž - Nice skončil čtvrtý, pátý byl na klasice Amstel Gold Race. "Sezona začala výborně, ještě nikdy jsem v jejím úvodu neměl výhru. Chybí sice velké vítězství jako loni na Romandii, ale výsledek z Paříž - Nice je skvělý a s umístěním v pětce na Amstelu asi málokdo počítal," shrnul Kreuziger, který byl blízko úspěchu i na další klasice Valonském šípu, kde soupeři jeho skupinu uprchlíků dojeli těsně před cílem.

Jeho dalším startem teď bude závod Kolem Švýcarska v polovině června. "A také to bude jediná generálka na Tour," upozornil Kreuziger, který s největší pravděpodobností bude chybět na domácím šampionátu a nepojede ani Kolem Lucemburska. "To jsme vypustili, protože preferujeme vysokohorskou přípravu," vysvětlil.

Roman Kreuziger (vpravo) a Peter Sagan.

Čeká jej také vyjednávání o nové smlouvě a podle svého vyjádření ji možná podepíše ještě před startem Tour de France. S jistotou další spolupráce by pak mohl opět útočit na umístění v elitní desítce. Jezdců s takovými ambicemi ale očekává na startu celou řadu.

"Bude jich určitě víc než v minulých letech. V začátku sezony se zatím ukázal jen (loňský vítěz Tour) Alberto Contador, ale třeba bratři Schleckové budou určitě výborní a podle mě bude Andy největší soupeř Contadora," vyjmenoval některé z adeptů na celkové vítězství. "Já bych chtěl skončit zase v první desítce, případně si polepšit loňský výsledek," dodal Kreuziger.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!