Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger potřetí ovládl českou cyklistiku a prozradil své další cíle

Sport

  17:43
PRAHA - UVNITŘ ROZHOVOR Žádné překvapení se nekoná. Vítězem 45. ročníku ankety Král cyklistiky o nejlepšího českého jezdce za rok 2009 se potřetí stal Roman Kreuziger. Třiadvacetiletý silniční jezdec zopakoval triumf z roku 2004 a obhájil prvenství z loňska. Slavnostní vyhlášení se dnes uskutečnilo v Praze.

Český cyklistický král Roman Kreuziger. Titul Miss sympatie české cyklistiky získala Lucie Záleská. foto: ČTK

Kreuziger přesvědčivě anketu ovládl, přestože jeho jménu nefiguruje v dlouhém seznamu českých cyklistů, kteří vybojovali medaile na mistrovství světa či Evropy.

Kreuziger: Chci zůstat v Liqiugasu

Čerstvý trojnásobný král české cyklistiky Roman Kreuziger by rád zůstal v profesionální stáji Liquigas i v dalších letech.

Současná smlouva třiadvacetiletému jezdci vyprší na konci příští sezony, ale už v první polovině roku by devátý muž letošní Tour de France rád věděl, kde bude působit od roku 2011. Vyjádřil zájem zůstat, projevila ho prý i stáj.

"Je lepší jít na Tour s klidem a tohle (místo svého působení) znát," poznamenal Kreuziger, který je jedním z lídrů současného týmu. Slavný závod přes toto vyjádření nepovažuje za svůj jediný cíl pro příští rok, třebaže další program ještě nezveřejnil. "Je plno krásných závodů a nebudu říkat, že Tour je vyložené můj jediný cíl. Jisté je, že začnu o něco déle než letos, až koncem února," uvedl Kreuziger.

Prozradil také, že nepřemýšlí jen o etapových závodech, ale chystá se na starty i v takzvaných klasikách. "Příští rok bych rád jel nějaké na jaře v Belgii. Není potřeba jen přemýšlet o etapových závodech, budu klasikám přikládat větší váhu než dříve," řekl Kreuziger, který letos obsadil druhé místo v klasickém závodu San Sebastian - San Sebastian. "To mi udělalo radost, protože se mi to dosud nikdy nepovedlo," řekl.

Každopádně největší motivaci ale všeobecně představuje Tour de France.

Letos na ní pronikl poprvé do elitní desítky a to jej také povzbudilo do další práce. "Tour je nejvíce medializovaná, díky ní se jezdec dostává do podvědomí, každý si toho všimne," řekl Kreuziger. Právě díky životnímu úspěchu na Tour považuje letošní celkově už třetí triumf v anketě Král cyklistiky po letech 2004 a 2008 za ten nejcennější.

Jezdec italské stáje Liquigas je však jasnou tuzemskou jedničkou mezi profesionály. Především uspěl na největším a nejslavnějším etapovém závodu Tour de France, kde vylepšil o čtyři pozice vylepšil loňské umístění a skončil devátý.

Navíc vyhrál závod Kolem Romandie, byl třetí Kolem Švýcarska a vybojoval i jedno druhé místo v etapě Vuelty. V celkovém pořadí prestižního seriálu ProTour skončil sedmý. Kreuziger se tak při svém mládí vydal stíhat v počtu prvenství v anketě legendární bratry Jana a Jindřicha Pospíšilovy. Dvacetinásobní mistři světa v kolové získali ocenění osmkrát, silničář Ján Svorada triumfoval pětkrát.

"Volba 'krále' byla oproti minulým rokům jednoduší. I když čeští cyklisté přivezli z mistrovství světa a Evropy celkem 23 medailí, z nichž čtyři byly zlaté, vyhrál Kreuziger naprosto přesvědčivě. Jeho vystoupení na Tour de France bylo skvělé," řekl předseda Českého svazu cyklistiky Marián Štětina.

Kreuziger obdržel šestinásobně víc hlasů než druhý v pořadí.

Oceněni dnes ale byli i všichni čeští medailisté. Mimo jiné mistr Evropy v omniu Denis Špička, zlatí z ME v bodovacím závodě dvojic Jan Dostál a Vojtěch Hačecký, mistr Evropy ve fourcrossu Michal Prokop, cyklokrosový vicemistr světa Zdeněk Štybar, třetí z MS ve fourcrossu Tomáš Slavík či Martin Bláha s Jiřím Hochmannem, kteří získali bronz na MS v bodovacím závodu dvojic.

Medaile z MS vybojovali i hendikepovaní cyklisté Jiří Ježek a Jiří Bouška, mistr světa v závodu na kilometr s pevným startem.

Do Síně slávy byli jmenováni do Klubu Rytíř cyklistiky Jindřich Pospíšil, Vladimír Vávra a Jozef Regec. Titul Miss sympatie české cyklistiky získala v internetovém hlasování fanoušků poprvé Lucie Záleská kombinující silnici s dráhou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!