Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger zahájil Vueltu šestým místem v časovce v Assenu

Sport

  22:43
Assen - Český cyklista Roman Kreuziger obsadil šesté místo v první etapě Vuelty, jíž byla časovka na motocyklovém okruhu v nizozemském Assenu.

Kreuziger v Assenu. foto: ČTK

 Třiadvacetiletý člen týmu Liquigas absolvoval trať 4,8 km za 5:37 minuty a ztratil sedmnáct sekund na švýcarského specialistu Fabiana Cancellaru, jenž stejně jako na letošní Tour de France oblékl jako první dres lídra.

Kreuziger startoval v úvodní části startovní listiny a vydržel i zásluhou následného deště zhruba hodinu a půl na prvním místě pořadí. Na oschlé trati se před něj nakonec dostalo pět soupeřů včetně suverénního olympijského vítěze Cancellary, jenž porazil druhého v pořadí Toma Boonena z Belgie o devět sekund. Třetí s odstupem 12 sekund skončil Američan Tyler Farrar. Druhý český cyklista František Raboň obsadil 45. pozici.

Devátý muž celkového pořadí Tour Kreuziger o jednu příčku vylepšil svůj výsledek ze zahajovací časovky právě na "Staré dámě". O jednu sekundu ho dnes sice porazil týmový kolega Daniele Bennati, o vteřinu však český profesionál nechal za sebou trio favoritů.

Shodně se ztrátou 18 sekund na Cancellaru se za Kreuzigrem seřadili spolufavorité Alexandr Vinokurov, Ivan Basso a Alejandro Valverde. Vítěz Vuelty 2006 Vinokurov absolvuje první velký závod po návratu z dopingového distancu, šampion z Gira d'Italia z téhož roku Basso má být lídrem Kreuzigrova Liquigasu. Domácí Valverde si chce zase spravit chuť po nuceně vynechané Tour, na níž nemohl startovat kvůli tomu, že trasa vedla i Itálií, kde nesmí kvůli dopingovému prohřešku závodit.

V neděli ještě zůstane peloton 64. ročníku Vuelty v Nizozemsku, z Assenu cyklisté pojedou 203,7 km do Emmenu.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...