Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Cimanouská zůstala v Tokiu. Zamířila na polskou ambasádu, azyl nabídlo i Česko

Sport

  8:00aktualizováno  13:58
Běloruská běžkyně Kryscina Cimanouská obdržela v dějišti olympijských her polské humanitární vízum a je v přímém kontaktu s diplomaty v Tokiu. Na twitteru to oznámil náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz. V neděli atletka odmítla odletět zpět do své vlasti, k čemuž ji podle jejích slov nutilo proti její vůli vedení běloruské výpravy.

Zástupci Mezinárodního olympijského výboru sdělili, že je v bezpečí a zatím zůstává v Tokiu. Noc Cimanouská strávila v hotelu na letišti. 

V pondělí sice měla závodit na trati 200 metrů, jenže místo toho ji čekají další rozhovory s Mezinárodním olympijským výborem, který si rovněž vyžádal detailní stanovisko Běloruského olympijského výboru.

„MOV a organizátoři her v Tokiu s ní budou dál mluvit, aby zjistili, jak chce dál postupovat. Je to smůla (že přišla o svůj start), ale musíme se vyhnout spekulacím. Nasloucháme jí, podporujeme ji a zajišťujeme, aby dostala to, co chce. Bylo nám řečeno, že je spokojená,“ řekl mluvčí MOV Mark Adams novinářům v Tokiu.

Běloruská olympionička se odmítá vrátit do vlasti, Česko nabídne vízum

Agentuře Reuters v neděli čtyřiadvacetiletá sprinterka řekla, že byla z olympijského týmu vyhozena po stížnostech na trenéry. Ve videu na sociální sítí pak požádala o pomoc MOV.

Na letišti, kam ji odvezli zástupci běloruského týmu, se obrátila na policii a nenastoupila do letadla mířícího do Istanbulu. „Do Běloruska se nevrátím,“ uvedla.

Kryscina Cimanouská v Tokiu na trati olympijské stovky (2021)

Podle vyjádření Běloruského olympijského výboru ji trenéři stáhli z her na doporučení lékařů kvůli jejímu psychickému stavu. „Bylo vidět, že s ní něco je. Buď se stranila ostatních, nebo nechtěla mluvit,“ řekl běloruské televizi reprezentační šéftrenér Jurij Mojsevič.

Pomoc Cimanouské v neděli slíbili polští a čeští politici. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka Česká republika běžkyni o den později nabídla vízum, aby se vyhnula nucenému návratu do vlasti.

„Japonské úřady nám právě potvrdily, že běloruská atletka Kryscina Cimanouská naši nabídku azylu dostala. Pokud se pro ni rozhodne, maximálně jí pomůžeme. Olympiáda nemá být o politice, postup Lukašenkova režimu je naprosto ostudný. Jsem rád, že Česká republika jednala rychle,“ napsal ministr zahraničí na twitteru.

Przydacz ale posléze oznámil, že obdržela polské vízum. „Polsko udělá vše potřebné, aby jí pomohlo k pokračování ve sportovní kariéře,“ uvedl.

S atletkou se spojil i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Podle zpráv z neděle měla přitom Cimanouská v plánu požádat o azyl na rakouském velvyslanectví v Tokiu. Podle šéfa rakouských olympioniků Karla Stosse to ale nebylo na pořadu dne.

Potvrdil, že běžkyni pomáhal s přípravou na olympiádu trenér rakouské atletické reprezentace Philipp Unfried. „Teď s ní ale není v kontaktu a pochopitelně ani není zapojen do diplomatických jednání. To platí i pro náš výbor. Nijak se toho neúčastníme,“ řekl Stoss.

Čtyřiadvacetiletá Cimanouská dříve veřejně kritizovala jak režim, tak běloruské sportovní funkcionáře. Podle mluvčího nadace z nadace pomáhající sportovcům BSSF by byl v Bělorusku život atletky v ohrožení. 

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...