Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Krýzl je po 1. kole slalomu na MS devátý

Sport

  11:32
Val d'Isere - Český lyžař Kryštof Krýzl je po 1. kole slalomu na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování na průběžné deváté příčce. Na vedoucího Rakušana Manfreda Prangera ztrácí 1,88 vteřiny a může bojovat o umístění v nejlepší desítce, což by byl nejlepší český výsledek v mužském slalomu. Druhý z českých slalomářů Filip Trejbal nedojel.

Benjamin Raich nedojel. foto: ČTK

Krýzl do závodu vyrazil až se startovním číslem 36, když hned sedm závodníků v řadě před ním na rozbité trati nedojelo. Dvaadvacetiletý Čech však předvedl skvělou jízdu a i ve velmi technické závěrečné pasáži dokázal udržet kontakt s absolutní špičkou.

Na dobrý výsledek měl našlápnuto i Trejbal, který však v závěru doplatil na ztrátu kondice po nedávné operaci slepého střeva a ve vlásence se nevešel do branky.

Nejrychlejší jízdu prvního kola předvedl jednatřicetiletý Rakušan Pranger, který potvrdil velmi dobrou slalomovou formu, korunovanou lednovým vítězstvím v Kitzbühelu, a na trati postavené rakouským trenérem předvedl agresivní a riskantní jízdu, která mu přinesla průběžné vedení.

Vyrovnat se mu dokázal pouze o rok starší Švéd Johan Brolenius, který překvapivě bojuje o medaile. Přestože se mezi lyžařkou špičkou pohybuje již jedenáct let, ještě nikdy se ve Světovém poháru nedostal na stupně vítězů.

Přitom od dnešního průběžného vedení ho dělilo jen lépe zajetých posledních pár metrů, kde Pranger získal minimální náskok.

Sen pořadatelské Francie o zlaté medaili stále ještě může naplnit Grange, který na třetím místě ztrácí jen 27 setin sekundy, i průběžně čtvrtý Julien Lizeroux. Ten zaostává o necelou vteřinu a půl. Druhé kolo, ketré začíná ve 13:30, navíc staví francouzský trenér.

Na Prangera nedokázal navázat žádný z rakouských kolegů. Benjamin Raich ztrácí již vteřinu a půl, spolufavorit závodu Reinfried Herbst, talentovaný Marcel Hirscher ani obhájce titulu Mario Matt vůbec nedojeli. Stejně dopadl i Američan Bode Miller, který tak korunoval nepovedený šampionát.

svd ohr

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!