Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Která liga láká nejvíce fanoušků? Premier League ne, vládne Bundesliga

Sport

  17:21
PAŘÍŽ - Napínavý závěr sezony udělal z německé fotbalové bundesligy suveréna v zájmu diváků. Auditorská společnost Deloitte dnes zveřejnila studii, srovnávající divácké návštěvy v pěti největších evropských soutěžích a mimo jiné dospěla k závěru, že německá liga v návštěvnosti stále více uniká obdivované Premier League.

Radost hráčů Wolfsburgu. foto: ČTK

Na jeden bundesligový zápas přišlo v průměru 42 600 diváků, což je o 7000 lidí více než v Anglii. Bundesliga v posledních letech zažívá skutečný divácký boom. Ještě před devíti lety byla německá média nadšená z toho, že v úvodu sezony 2000/01 se průměrná návštěva přehoupla přes 30 000 diváků, vloni už byl průměr za celou sezonu 39 076 diváků.

Pomohla tomu mimo jiné intenzivní výstavba nových stadionů a úspěšný marketing. Letos se nárůst ještě zrychlil, zejména díky dramatickému závěru sezony, v níž vybojoval titul poprvé v historii Wolfsburg.

Na globálním trhu s televizními právy sice stále kraluje anglická Premier League, v ochozech je ale situace jiná. S průměrem 35 600 diváků si nadále drží druhé místo, ale již delší dobu jen stagnuje. Důvodem jsou i ceny vstupenek, které anglická veřejnost stále hlasitěji kritizuje.

O třetí příčku svádí boj italská a španělská liga, jejichž průměrné návštěvy se pohybují shodně těsně pod 25 000 diváků. Nejslabší zájem z pětice silných soutěží vykazuje francouzská liga s průměrem okolo 21 000 diváků.

U slabších soutěží platí, že špičkové kluby ční nad průměrem mnohem výrazněji, než je tomu v Anglii a Německu. Česká liga letos zaznamenala průměrnou návštěvnost 4668 diváků na utkání, přičemž zápasy mistrovské Slavie navštívilo v průměru 11 971 lidí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!