Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Kuitunenová vyhrála podruhé Tour de Ski

Sport

  14:21
Fiemme - Finská běžkyně na lyžích Virpi Kuitunenová vyhrála podruhé v kariéře seriál Tour de Ski. V posledním závodě volnou technikou ve Val di Fiemme se závěrečným náročným stoupáním do sjezdovky Alpe Cermis dnes uhájila průběžné vedení těsně před krajankou Aino Kaisou Saarinenovou, třetí skončila Slovinka Petra Majdičová.

Virpi Kuitunenová vyhrála podruhé v kariéře seriál Tour de Ski. foto: ČTK

Jediná česká běžkyně Kamila Rajdlová si polepšila o pět pozic a obsadila celkové 22. místo.

Kuitunenová vyhrála i premiérový ročník prestižní série v sezoně 2006/07, vloni skončila druhá, když ji právě v prudkém výběhu těsně před cílem předstihla Švédka Charlotte Kallaová. Také dnes se zdálo, že se Kuitunenové stane poslední kopec osudným. Její náskok 31 sekund z počátku stíhacího devítikilometrového závodu se totiž nedaleko před cílem rozplynul a vedoucí žena Světového poháru Saarinenová šla na okamžik i do vedení.

Tentokrát se však její největší dosavadní soupeřka Kuitunenová vzepřela, v závěrečném kilometru svoji krajanku znovu předstihla a pro 400 bodů do hodnocení SP si doběhla s náskokem 7,2 sekundy. Majdičová své výchozí třetí místo uhájila s mankem 34 sekund a s téměř minutovou rezervou před Polkou Justynou Kowalczykovou.

gi nkr

Autor: