Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kvalifikaci překvapivě vyhrály vozy Brawn GP

Sport

  10:24
MELBOURNE - Letošní sezona formule 1 skutečně nebude nuda. To potvrdila již dnešní kvalifikace na první závod roku 2009, který opanovala nová stáj Brawn GP, která má za sebou letos pouze jedno testování! Z první pozice na roštu odstartuje do nedělní Velké ceny Austrálie Jenson Button, vedle něj se postaví stájový kolega Rubens Barrichello.

Jenson Button ve svém voze Brawn GP. foto: internet

To jsou ale věci, Brawn GP - bývalá stáj Honda, kterou od automobilky odkoupil šéf a špičkový expert formule 1 Ross Brawn nepřestává udivovat motoristický svět. Stáj má za sebou díky problémům jen jedny testy, čistě bílé vozy bez reklam navíc působí mezi ostatními jakoby z jiné planety. A stejně také jezdí. Vyhrát kvalifikaci hned při své premiéře ve formuli 1, to se naposledy povedlo v roce 1970 Tyrellu.

Button dnes v Melbourne zajel nejrychlejší čas 1:26,202 a byl o tři desetiny sekundy rychlejší než Barrichello. "Vzhledem k tomu, že nám ještě nedávno hrozilo, že letos vůbec nebudeme závodit, je to neuvěřitelné," citovala Buttona agentura AP. "Není to nejdůležitější okamžik víkendu, ale skvělý start je dobrá věc," dodal pilot, který si dojel pro čtvrtou pole position v kariéře a první od Velké ceny Austrálie v roce 2006.

Třetí nejrychlejší čas zajel Sebastian Vettel z Red Bullu, za ním se seřadili Robert Kubica z BMW, Nico Rosberg z Williamsu a Timo Glock z Toyoty. Vypadá to na velmi zajímavý první měsíc závodění.

Mezi nejlepšími šesti se totiž umístily čtyři vozy stájí, které čelí protestům od zbytku světa za nepovolenou velikost difuzoru. Ferrari a spol. se odvolalo proti rozhodnutí komisařů pustit Brawn, Williams a Toyotu na start k soudu FIA. Tribunál o celé kauze rozhodne na svém zasedání 14. dubna. Do té doby budou muset být brány výsledky z úvodu sezony (VC Austrálie a Malajsie) jako neoficiální.

Vicemistr světa Felipe Massa z Ferrari odstartuje ze sedmé pozice, jeho týmový kolega Kimi Räikkönen pak z deváté. Kvalifikaci totálně zbabral mistr světa Lewis Hamilton s McLarenem, který dojel kvůli potížím s převodovkou až na 15. místě. Mizerná forma Stříbrných šípů v testech zjevně nebyla taktickým manévrem, jak někteří lidé od formule 1 tvrdili, ale nezpochybnitelným faktem. Na Rona Dennise a jeho tým čeká letos spousta práce, pokud nechce skončit rok s pořádnou ostudou. Pilot McLarenu absolvoval kvůli potížím s převodovkou jen dvě z jejích tří částí a do nedělního závodu odstartuje až z 15. pozice.

VÝSLEDKY KVALIFIKACE NA VC AUSTRÁLIE:
1. Button (Brit./Brawn GP) 1:26,202, 2. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:26,505, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:26,830, 4. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:26,914, 5. Rosberg (Něm./Williams) 1:26,973, 6. Glock (Něm./Toyota) 1:26,975, 7. Massa (Braz./Ferrari) 1:27,033, 8. Trulli (It./Toyota) 1:27,127, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:27,163, 10. Webber (Austr./Red Bull) 1:27,246.

Autoři: