Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lehečka ustál maraton pěti setů, osmifinále Wimbledonu slaví i Kvitová

Jiří Lehečka se hecuje ve třetím kole Wimbledonu. foto: AP

O místenku mezi poslední šestnáctkou tenisového Wimbledonu usilovali v sobotním programu dva čeští zástupci. Přestože se oba potýkali s nepříjemnými soupeři a deštěm, oba zvítězili. Jiří Lehečka udolal 16. nasazeného Američana Tommyho Paula 6:2, 7:6, 6:7, 6:7 a 6:2, Petra Kvitová si poradila se srbskou kvalifikantkou Natalijí Stevanovičovou 6:3 a 7:5. Uspěli i první hráč světa Carlos Alcaraz a obhájkyně titulu Jelena Rybakinová.
  13:00aktualizováno  22:20

Začali po 11. dopoledne britského času, skončili v půl šesté večer. Čtyři hodiny se rvali přímo na kurtu, necelé tři další pročekali kvůli dešti. Lehečka a Paul svedli ve třetím kole Wimbledonu ohromnou bitvu, nakonec se šťastným závěrem pro českého mladíka, který zvítězil 6:2, 7:6 (7:2), 6:7 (5:7), 6:7 (9:11) a 6:2.

Lehečka vs. Paul

Reportáž z utkání

Lehečka si tak při druhé účasti v hlavní soutěži travnatého grandslamu zahraje premiérové osmifinále, vyzve v něm nasazenou trojku Rusa Medveděva.

S turnajovým číslem 16 Paulem si mohl poradit mnohem snadněji, v tiebreaku třetí sady vedl 5:3, ve zkrácené hře čtvrté si vypracoval dokonce mečbol. Přestože obě šance promarnil, náročnou sprchu psychicky skvěle zvládl a výhru vydřel v rozhodujícím dějství.

Jedenadvacetiletý Čech do utkání vlétl. V první sadě dominoval především servisem a forhendem, nastřílel 15 vítězných úderů, dvakrát uspěl na returnu a hned první setbol proměnil esem.

Druhé dějství nenabídlo jediný brejkbol, soupeři se proto utkali v tiebreaku. V něm Lehečka předchozí vyrovnaný průběh rozcupoval šesti získanými výměnami v řadě a po ladném bekhendovém prohozu do protipohybu zatnul pěst na znamení vítězství 7:2.

Jiří Lehečka hraje bekhend ve třetím kole Wimbledonu.

Ve třetím setu se za stavu 1:1 a 15:30 z pohledu Lehečky plány na pohodovou záležitost zadrhly, když tenisty vyhnal zmíněný déšť. Hned po dvě a čtvrt hodiny dlouhé pauze Lehečka premiérově přišel o servis, nicméně manko okamžitě stáhl a dovedl sadu do další zkrácené hry.

Do ní opět vstoupil bravurně, odskočil na 4:1 a 5:3. Jenže pak poprvé za celý turnaj znejistěl a povolil Paulovi vrátit se. Tiebreak ztratil poměrem 5:7, v útlumu zůstal i zkraje čtvrtého setu, když zaostával 1:2 a 0:40.

V ten moment se však stabilizoval a dovedl dějství až do stavu 5:6. Na pokračování na svém servisu musel čekat skoro půl hodiny, neboť opět začalo pršet, po druhé odmlce zařídil už třetí tiebreak.

Jiří Lehečka ve třetím kole Wimbledonu

V něm nejprve přežil pět setbolů, pak si sám vypracoval mečbol, při kterém přerušil výměnu a povolal si jestřábí oko, neboť se domníval, že míč dopadl do autu. Technologie však ukázala dobrý balon, což Čecha mrzelo dvojnásob, jelikož Američan už zkazil do sítě, přičemž těžko soudit, jak moc ho ovlivnilo zavolání o challenge.

Místo konce zápasu tak nastal stav 8:8. A o chvíli později Paul slavil výhru 11:9 a pátý set. V něm měl mít mentální převahu, jenže Lehečka se nepoložil a od stavu 2:2 proti znavenému a náhle demotivovanému soupeři získal čtyři gamy v řadě. Po využití třetího mečbolu radostně klesl na kolena a vítězně zařval.

Blýskl se 19 esy a 63 vítěznými údery, Paul jich předvedl o třicet méně, konfrontaci s Medveděvem tak může vyhlížet s vírou v úspěch.

Kvitová vyzrála na přemožitelku Plíškové

Kvitová ve třetím kole Wimbledonu zažila nevšední duel se záludnou sokyní, o čemž vypovídají statistiky. Zatímco Češka zapsala 40 vítězných úderů a 36 nevynucených chyb, její soupeřka Stevanovičová, která v pořadí WTA zaujímá až 225. pozici a na úvod turnaje zaskočila Karolínu Plíškovou, předvedla vskutku málo vídanou bilanci těchto statistik 8:7.

Kvitová vs. Stevanovičová

Reportáž z utkání

Světová devítka vítězství 6:3 a 7:5 oslavila na kurtu číslo 2, na němž v pátek ve druhém kole bez větších obtíží vyřadila Bělorusku Sasnovičovou.

Na grandslamech obvyklý den volna nyní neměla, neboť začátek letošního Wimbledonu silně poznamenal déšť, který zpozdil mnoho zápasů.

Na nepříliš oblíbeném dvorci začala Kvitová vlažněji. Po chybě forhendem do sítě přišla o podání a prohrávala 1:2, nicméně tímto dílčím nezdarem se nastartovala a vývoj otočila do rozhodujícího náskoku 5:2.

Postupně si zvykala na atypickou protivnici, která každý úder včetně servisu doprovázela hlasitým hekáním a tempo často zpomalovala čopy.

Přestože dvojnásobná šampionka turnaje první tři setboly na příjmu nevyužila, vzápětí při vlastním podání už sadu uzavřela.

Srbka Natalija Stevanovičová se hecuje ve třetím kole Wimbledonu.

Ve druhém dějství vedla zásluhou vítězných returnů 2:1 a 3:2, jenže zarputilá Srbka se odmítala vzdát a brejk pokaždé oplatila. Když vydřela vedení 5:4, zdálo se, že by mohla pomýšlet na nevyzpytatelný třetí set.

Pak ovšem utkání na zhruba dvě a čtvrt hodiny přerušil déšť a po přestávce se v mnohem lepším rozpoložení vrátila Kvitová, která si přivlastnila prvních deset výměn a vedla 6:5 a 30:0.

Pak se sice ještě nadřela, když nevyužila první tři mečboly a hasila tři brejkboly, čtvrtou příležitost už přímým bodem z podání proměnila. Díky úspěchu se poprvé od roku 2019 vrátila do wimbledonského osmifinále, v pondělí v něm narazí na šestou nasazenou Tunisanku Džábirovou, která otočila třetí kolo s Kanaďankou Andreescuovou.

Petra Kvitová si nadhazuje míč na podání ve třetím kole Wimbledonu.

„Hrála velmi dobře, nešla ke třetímu kolu jen tak, chtěla postoupit,“ ocenila Kvitová Stevanovičovou v rozhovoru na kurtu. „Jsem ráda, že jsem zvítězila, už je to nějaká chvíle, co jsem zde byla tak daleko.“

Z českých tenistek už mezi poslední šestnáctku v pátek prošly Markéta Vondroušová a Marie Bouzková, které v neděli čeká vzájemný střet.

Vyhráli Alcaraz, Medveděv či Rybakinová

Postup do osmifinále si v sobotu zajistil i Španěl Alcaraz, jenž na centrálním dvorci zdolal Chilana Jarryho 6:3, 6:7, 6:3 a 7:5, večer obhájkyně titulu Rybakinová z Kazachstánu nedala šanci poslední domácí naději Boulterové, kterou smetla dvakrát 6:1.

Wimbledon 2023

příloha iDNES.cz

Z první prohrané sady se rychle otřepal Lehečkův příští soupeř Rus Medveděv a Maďara Fucsovicse porazil 4:6, 6:3, 6:4 a 6:4. Uspěla i běloruská světová dvojka Sabalenková, v šlágru s Němcem Zverevem dominoval Ital Berrettini 6:3, 7:6 a 7:6.

Řek Tsitsipas po pětisetových výhrách nad Rakušanem Thiemem a Britem Murraym si tentokrát hladce poradil se Srbem Djerem.

O velké drama se postarali Dán Rune a Španěl Davidovich Fokina, který vedl v super tiebreaku páté sady 8:5, za stavu 8:8 vytáhl nečekané podání spodem, jenže jeho soupeř tuto variantu potrestal a nakonec se radoval z výhry 6:3, 4:6, 3:6, 6:4 a 7:6 (10:8).

Holger Rune hraje forhend v utkání třetího kola Wimbledonu

V prvním kole čtyřhry uspěly Vondroušová s Miriam Kolodziejovou, už ve druhém slavily úspěch Barbora Strýcová a Sie Šu-wej.

Loučící se Češka měla naskočit i do mixu, jenže kvůli zpoždění po dešti organizátoři její vstup do soutěže odložili. Na kurt se nedostaly ani Linda Nosková a Bouzková, které se měly po boku zahraničních spoluhráček střetnout v prvním kole debla.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Lehečka (ČR) - Paul (16-USA) 6:2, 7:6 (7:2), 6:7 (5:7), 6:7 (9:11), 6:2
Alcaraz (1-Šp.) - Jarry (25-Chile) 6:3, 6:7 (6:8), 6:3, 7:5
Medveděv (3-Rus.) - Fucsovics (Maď.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Tsitsipas (5-Řec.) - Djere (Srb.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:4
Rune (6-Dán.) - Davidovich (31-Šp.) 6:3, 4:6, 3:6, 6:4, 7:6 (10:8)
Berrettini (It.) - Zverev (19-Něm.) 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)
Eubanks (USA) - O’Connell (Austr.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)

Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (9-ČR) - Stevanovičová (Srb.) 6:3, 7:5
Sabalenková (2-Běl.) - Blinkovová (Rus.) 6:2, 6:3
Rybakinová (3-Kaz.) - Boulterová (Brit.) 6:1, 6:1
Džábirová (6-Tun.) - Andreescuová (Kan.) 3:6, 6:3, 6:4
Haddadová Maiaová (13-Braz.) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:2
Alexandrovová (21-Rus.) - Gálfiová (Maď.) 6:0, 6:4
Keysová (25-USA) - Kosťuková (Ukr.) 6:4, 6:1

Čtyřhra - 1. kolo:
Detiucová, Gamizová (ČR/Ven.) - Christieová, Collinsová (Brit.) 6:4, 2:6, 6:3
Kolodziejová, Vondroušová (ČR) - Erraniová, Grabherová (It./Rak.) 6:3, 6:4
Siegemundová, Zvonarevová (Něm./Rus.) - Martincová, Vekičová (ČR/Chorv.) 6:4, 7:5

Čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Jang Čao-süan, Alexandrovová (Čína/Rus.) 3:6, 6:2, 6:4

Junioři
Dvouhra - 1. kolo:

Robertson (Brit.) - Filip (ČR) 6:4, 6:2

Juniorky
Dvouhra - 1. kolo:

Munková Mortensenová (Dán.) - Kovačková (ČR) 6:2, 6:3

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...