Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kvitová nadělila Číňance Čang Šuaj v semifinále kanára, Peschkeová obhájila titul ze čtyřhry

Sport

  12:30aktualizováno  17:58
PRAHA - Tenistka Petra Kvitová si na pražském turnaji WTA zahraje o titul. Druhá nasazená hráčka si ve Stromovce poradila v semifinále s Číňankou Čang Šuaj 7:6, 6:0 a postoupila do svého jubilejního třicátého finále na elitním okruhu. Soupeřkou dvojnásobné wimbledonské vítězky bude v sobotu od 11:00 Rumunka Mihaela Buzarnescuová, která porazila Italku Giorgiovou 4:6, 6:3, 7:5.

Petra Kvitová si v sobotu zahraje 30. finále kariéry. foto: ČTK

Sama sebe bych ve finále potkat nechtěla, žertovala Kvitová

Osmadvacetiletá Kvitová bude usilovat o třiadvacátý titul. Letos už světová desítka dvakrát uspěla, trofej zvedla nad hlavu v Petrohradu a v Dauhá.

„Mám tady velkou podporu fanoušků, rodiny, je to můj domácí klub a cítím se tady dobře,“ řekla Kvitová, která hraje turnaj v Česku po sedmi letech. „Finále zbožňuju a půjdu se o to poprat,“ prohlásila. 

Ve finálových kláních má bilanci 22:7. V přestřelce prvního setu měla Kvitová tři brejkboly, z toho dva za stavu 5:4, ale oba setboly Číňanka odvrátila. 

V tie-breaku se Kvitová dostala ziskem pěti míčů v řadě ze stavu 1:5 a díky dvojchybě soupeřky využila čtvrtý setbol v sadě.

Po skoro hodinovém prvním setu dokázala Kvitová hned na úvod druhé sady prorazit houževnaté Čang Šuaj servis a pak dominovala. Střílela vítězné údery ze všech pozic a 31. hráčce za dvaadvacet minut uštědřila „kanára“.

Petra Kvitová ve čtvrtfinálovém utkání Prague Open proti krajance Kateřině...
Tenisový turnaj žen Prague Open. Petra Kvitová v utkání proti Nataliji...

“Každopádně rozhodl první set, který měl všechno. Byla jsem trošku lepší, ale nepovedlo se mi využít šance, byť to bylo vždy o kousek,“ řekla Kvitová a k průběhu zkrácené hry dodala: 

„Asi jsem začala trošku panikařit, nevěřila sama v sebe a víc kazila. Pak jsem se uvolnila, tie-break vyhrála a to utkání rozhodlo.“

Se sedmou nasazenou Buzarnescuovou, 37. hráčkou žebříčku WTA, se Kvitová dosud nestřetla. Rumunka má na dosah první titul v kariéře. „Asi nebude hrát extra rychle a bude se snažit míče rozhazovat, abych běhala,“ odhadla Kvitová.

I čtvrtý ročník pražského antukového turnaje od jeho povýšení na okruh WTA má českou finalistku. 

V roce 2015 získala trofej Karolína Plíšková, o rok později slavila titul Lucie Šafářová. Loni se do finále probojovala Kristýna Plíšková.

Peschkeová s Melicharovou vyhrály čtyřhru

Květa Peschkeová obhájila na turnaji WTA v Praze titul ve čtyřhře. Bývalá vítězka Wimbledonu kralovala na antuce ve Stromovce s Američankou českého původu Nicole Melicharovou. 

Turnajové trojky ve finále porazily Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou a Lidziji Marozavovou z Běloruska 6:4, 6:2.

Dvaačtyřicetiletá Peschkeová vybojovala 29. deblový vavřín v kariéře a první od loňského úspěchu v Praze. Před rokem zvítězila s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou. S Melicharovou se radovaly z prvního společného titulu.

Květa Peschkeová (vpravo) vyhrála Prague Open i letos.

Peschkeová s Melicharovou spolu začaly hrát letos, před týdnem ve Stuttgartu se dostaly do finále. V Praze měly nejvíce práce v prvním kole, v kterém porazily Češky Petru Krejsovou a Jesiku Malečkovou 10:4 až v supertie-breaku.

Melicharová je dvanáctou spoluhráčkou, s kterou Peschkeová vyhrála čtyřhru na okruhu WTA. První titul slavila před 20 lety v Sopotech.

Čtyřhra má od zrodu turnaje WTA na Spartě počtvrté domácí vítězku. 

Před Peschkeovou s Grönefeldovou uspěly Andrea Hlaváčková s Margaritou Gasparjanovou z Ruska a v roce 2015 vyhrály Kateřina Siniaková se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...