Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová si stěžuje na nervozitu: ‚Cítila jsem se stažená a nevyhraná‘

Australian Open

  18:45
KLUŽ - Bekhend Petry Kvitové narazil do pásky a v hale Polivalenta propukl mohutný jásot. Rumunská tenistka Monica Niculescuová překvapivě zdolala devátou hráčku světa Kvitovou a srovnala stav fedcupového utkání 1. kola na 1:1. „Cítila jsem se stažená,“ řekla česká jednička.

Zklamaná Petra Kvitová si stěžovala na to, že byla nervózní. foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Kvitová nezvládla roli favoritky. Tenistky hrají po prvním dnu s Rumunskem 1:1

Není výjimkou, že Petru Kvitovou v sobotních fedcupových zápasech svazují nervy. Tak moc chce zvítězit; a obvykle se jí to i daří.

Tentokrát však v Kluži neuspěla. Teprve podruhé ze sedmnácti zápasů prohrála sobotní fedcupovou dvouhru, Niculescuové podlehla 3:6, 4:6.

Udělala 46 nevynucených chyb, prala se s obtížným povrchem, nepříjemným stylem soupeřky - a také sama se sebou. „Fyzicky se cítím dobře. Ale všechno bylo o nervech,“ řekla 25letá tenistka.

Čím to, že se nervy tentokrát nepovedlo přemoci?
I v pražském finále jsem byla v sobotu hodně nervózní a pak jsem se z toho dostala. Tady jsem se cítila ve druhém setu trošku líp, ale moc mě to nepustilo a ona mi ani moc nepomohla.

Pořád hrála hodně solidně a já jsem některé míče bohužel zkazila, které jsem mohla zahrát líp. Byly to nervy z toho, že jsem letos nenahrála moc zápasů. Cítila jsem se stažená a nevěděla, co od sebe čekat.

Karolína Plíšková se raduje z výhry nad Simonou Halepovou
Karolína Plíšková tleská fanouškům po postupu do 3. kola.

Chybí vám sebevědomí pramenící z výher?
Myslím, že jo. Dneska to byl třetí celý zápas, a to bych ráda ten druhý na Australian Open nepočítala. Vlastně jich moc letos nebylo, ale myslím, že to jednou přejde.

Jak byste zhodnotila svůj výkon?
Začátek byl špatný, ale pak jsem se dostávala trochu do té hry a zlepšovalo se to. Cítila jsem se lépe fyzicky i mentálně. Ale pořád mám určitě na víc, to je bez debat.

V trénincích vše fungovalo bez problémů?
Ano. Poslední dva týdny jsem dobře trénovala, v trénincích bylo všechno dobře, teď to jenom potřebuju převést do zápasů.

Kvitová nechce Navrátilovou. ‚Potřebuju chlapa a nejlépe nějakého českého‘

Mohla jste se lépe stavět k čopovaným úderům soupeřky?
Myslím, že jsem se stavěla dobře, ale moc brzo. Povrch to vlastně vzal, zastavil míč a už jsem to měla moc před sebou. Bylo to náročné. Připravená jsem byla dobře, ale míče se moc zpomalovaly a to mi dělalo problém.

Fungoval vám servis podle představ?
Monica docela dobře returnovala, můj servis dobře četla, return moc nekazila. Servis mi asi úplně nelétal, jak bych chtěla, což je spojené s tím, že jsem nebyla uvolněná.

Dalo se na nepříjemný styl Niculescuové něco vymyslet?
Něco jsme si s kapitánem říkali, měla jsem taktiku před zápasem. Už jsem ji navíc trochu znala, hrály jsme spolu na trávě. Taktiku jsem zkoušela dolaďovat během zápasu, co hrát a co nehrát. Ale bylo to náročné.

Příliš se vám nedařily ani smeče. Sešlo se jedno s druhým?
Dneska to tak vypadalo, takže bych řekla, že jo. V taktice bylo i to, že to zezadu těžko zabiju, snažila jsem se víc chodit na síť. Ona to párkrát dobře prohodila, dobře zahrála, já jsem některé voleje nezahrála tak, jak bych chtěla. Myslím si, že nebyly zas tak hrozné, ale tím, jak ona je šikovná a dobře čte hru, tak to nestačilo.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...