Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Evenepoel ztratil čas i červený dres. Martinez nově vede Vueltu, etapu má Kuss

Novým lídrem cyklistické Vuelty se po šesté etapě stal francouzský mladík Lenny Martinez¨z FDJ. foto: Profimedia.cz

První porovnání sil. Horský dojezd šesté etapy Vuelty přinesl poprvé výraznější změny v celkovém pořadí i ostré nástupy, při nichž zabodoval tým Jumbo Visma. Ten se díky Seppu Kussovi raduje také z vítězství. Dosavadní lídr Remco Evenepoel z Quick-Stepu ztratil pár desítek vteřin, navrch přišel i o červený dres, který z úniku ukořistil mladý Francouz Lenny Martinez (FDJ).
  16:42aktualizováno  18:23

„Když to bude možné, rád se trikotu zbavím, to je cíl. Každopádně uvidíme, jak se etapa vyvine. Hlavně nesmím zbytečně plýtvat silami, ale šetřit energii,“ hlásil Evenepoel před startem.

Vuelta 2023, 6. etapa

Online reportáž

Pozice lídra se sice zbavil, ale určitě ne tak, jak by si představoval. S kolegy dopustil, aby únik s Martinezem dostal skoro sedm minut náskoku, které pak „Vlčí smečka“ zase narychlo stahovala.

„Klidně si ten dres vezmu, když ho Remco nechce, ale nečekám, že by ho dával zrovna mně,“ povídal žertovně vítěz letošního Gira Primož Roglič.

Právě slovinský jezdec týmu Jumbo Visma spustil v závěrečném výšlapu na Pico del Buitre tvrdý útok. On poodhalil, že muž v červeném nestačí.

Podívejte se na poslední kilometr šesté etapy Vuelty:

„Měl jsem tentokrát o něco lepší nohy,“ říkal v pozávodním rozhovoru vedle kolegy Jonase Vingegaarda, s nímž pohromadě dorazil i do cíle. A Dán hovořil hodně podobně. Navíc se rozhovořil o vítězi etapy Kussovi.

„Je to skvělý kluk, všichni mu to moc přejeme. Má červený dres?“

Americký cyklista Sepp Kuss (Jumbo Visma) oslavuje vítězství v šesté etapě Vuelty.

„Nemá,“ odvětil reportér.

„Aha, tak to je škoda, ale i etapa je super,“ usmál se král posledních dvou Tour de France.

Osmadvacetiletému Američanovi chyběl k vedení v závodě opravdu jen kousíček. Když ve stoupání odjel francouzskému dvojbloku Martinez, Romain Bardet (DSM), postupně odkrajoval vteřinku po vteřince.

Stačilo jich jen o osm víc a byl by vedl. Přesto z velkého pomocníka obou dvou šampionů vyzařovalo nadšení. Jeho stáj závod strategicky kontrolovala, však ke Kussovi do skupiny uprchlíků poslala další tři parťáky.

„Chtěli jsme dneska jít do úniku, abychom otestovali Quick-Step. Musím poděkovat klukům z týmu, pak jsme si jen počkali na vhodnou chvíli a já si to užíval. Vuelta je pro mě vždycky vážně výjimečná,“ zářil chlapík, který absolvuje třetí Grand Tour v jedné sezoně a pořád se až zázračně drží ve formě.

Sepp Kuss zapíjí vítězství v šesté etapě Vuelty:

A co otestovaný Evenepoel se svým týmem? Navzdory nemoci, která se má ambiciózní sestavou šířit, nedopadli vůbec špatně. Belgičan nakonec ještě minimalizoval nabyté ztráty.

„Cítil jsem se docela dobře, ale oni pak zrychlili a já si jen dál jel vlastní tempo. Nechtěl jsem se vydat úplně přes limit. Postupně jsem hledal rytmus a zrychloval. Jestli tohle byl nepovedený den, tak je to v pohodě,“ podotkl třiadvacetiletý cyklista sebejistě.

Za Rogličem s Vingegaardem dorazil s odstupem 32 sekund, čímž se původní rozestupy prakticky srovnaly. Do časové mezery se ještě vtěsnali Juan Ayuso s Joaem Almeidou (UAE), Enric Mas (Movistar) a Cian Uijtdebroeks (Bora).

Belgický cyklista Remco Evenepoel (Quick-Step) dojíždí se ztrátou do cíle šesté etapy Vuelty.

Oproti dvacetiletému Francouzovi ve vedení teď ale všichni hlavní adepti na titul zaostávají zhruba o tři minuty.

„Tohle je opravdu splněný sen, neuvěřitelné!“ říkal nadšený mladíček z Cannes.

Nováček na největších etapových závodech, jenž i ve čtvrtek vozil bílý dres, ukázal, že se na čele může držet pěkně dlouho. Jen aby favoritům ještě nezavařil, když už dostal prostor.

Novým lídrem cyklistické Vuelty se po šesté etapě stal francouzský mladík Lenny Martinez¨z FDJ.

V pátek se pravděpodobně neocitne v ohrožení, sedmé pokračování Vuelty vedoucí do obce Oliva vyzývá k dalšímu boji sprintery.

Češi Jan Hirt (Quick-Step) s Michaelem Schlegelem (Caja Rural) do něj vstoupí z 37.; respektive 80. průběžné pozice. První jmenovaný vypomáhal v náročné etapě Evenepoelovi a dojel na 46. místě, Schlegel obsadil 122. příčku.

Jak se vše odehrálo

Druhé horské finále. Po dvou sprinterských příležitostech se Vuelta opět vrací do opravdových hor. Tentokrát do pohoří Sierra de Javalambre na východě Španělska. Cyklisté během etapy nastoupají takřka čtyři tisíce výškových metrů, přičemž do cíle vede táhlý a zároveň prudký výšlap k observatoři na Pico del Buitre. Zkrátka výzva pro favority.

Profil 6. etapy cyklistické Vuelty

Dlouhá tahanice. Obrovskou šanci však dostává také únik a peloton to moc dobře cítí. V jednu chvíli se trhá na dvě poloviny, ale Evenepoelův Quick-Step díru zaceluje. První dvě vrchařské prémie zůstávají zcela stranou pozornosti.

Důležitá jména venku. Navíc dochází k tvrdému pádu, který závod připravuje o důležitého aktéra. Končí skvělý vrchař Jay Vine, jeden z hlavních pomocníků lídrů UAE. Loučí se též první držitel červeného dresu Lorenzo Milesi (DSM). A je také jisté, že Evenepoelovi nepomůže Andrea Bagioli. Asi kvůli nemoci, s níž údajně Quick-Step bojuje.

Silný únik, nový lídr? Takřka sedmdesát kilometrů trvá, než se utrhne skupina uprchlíků. Ale že to pak stojí za to. Na čele najednou figuruje 41 závodníků, včetně mladíka Martineze, který na Evenepoela ztrácí jen 17 sekund. Únik jednoduše získává skoro sedmiminutový náskok.

Tuhý boj nekončí. Kdo si myslí, že odtrhnutím skupiny adeptů na etapový triumf se závod uklidní, těžce se mýlí. Uprchlíci v podstatě nespolupracují a snaží se dál rozdělit. Aktivní je například Marc Soler (UAE), který jede po boku třeba s Kussem, Bardetem nebo Lennardem Kämnou (Bora).

Marné nahánění. Jedinou jistotu má Eduardo Sepúlveda z Lotto-Dstny. Držitel puntíkatého trikotu po dvou prémiích ví, že si jej ponechá i v pátek. Červený i bílý dres však zjevně změní majitele. Únik pořád drží více než šest minut. A oproti pár střídajícím se závodníkům na čele pelotonu disponuje rovněž jasnou početní převahou.

Frenetická stíhačka. Situace se mění, když na čele šlape lokomotiva Filippo Ganna (Ineos) či závodníci Movistaru, tempo prudce zvyšuje i Evenepoelova družina, která oproti původnímu plánu moc sil neušetří. Hlavní pole se v protivětru dokonce trhá. Jede se průměrnou rychlostí přes 41 kilometrů za hodinu!

Kdo s koho. Výhoda uprchlíků prudce klesá na čtyři minuty. Zhruba dvacet kilometrů před závěrečným stoupáním se ale odstupy výrazně nemění. Skvělý výkon v úniku odvádí Dylan van Baarle. I díky němu se Jumbo Visma nikam nežene, čtyřčlenné zastoupení má v obou skupinách.

Supersilný tandem týmu Jumbo Visma ve složení Primož Roglič, Jonas Vingegaard dojíždí pospolu do cíle šesté etapy Vuelty.

Dominance Jumba. A to je zkrátka perfektní strategie. Kussovi kolegové pomohou k vítězství v etapě a jen těsně ne k červenému dresu. Pak se ještě v kopci vrací níže, aby podpořili nástup Rogliče s Vingegaardem a nakonec odvařili i Mase, jenž se ostrého tempa zbytečně držel. S ještě větším odstupem přijíždí Evenepoel.

Vuelta 2023

6. etapa (La Vall d’Uixó - Pico del Buitre, 183,5 km)

1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 4:27:29, 2. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -26, 3. Bardet (Fr./dsm-firmenich) -31, 4. Landa (Šp./Bahrajn Victorious), 5. Soler (Šp./SAE Team Emirates) oba -46, 6. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -1:03, ...46. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -10:31, 122. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -26:27.

Průběžné pořadí: 1. Martinez 21:40:35, 2. Kuss -8, 3. Soler -51, 4. Poels -1:41, 5. Cras (Belg./TotalEnergies) -1:48, 6. Landa -1:58, ...37. Hirt -15:34, 80. Schlegel -37:05.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!