Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Legendární hráč šipek Taylor má 14. titul

Sport

  9:37
LONDÝN - Osmačtyřicetiletý Angličan Phil Taylor potvrdil, že je nejlepším hráčem šipek v historii. Na mistrovství světa v Londýně získal již čtrnáctý titul, poté co v nedělním finále deklasoval svého velkého soupeře Raymonda van Barnevelda z Nizozemska 7:1. Taylorovi tak vyšla odplata za předloňské finále, kdy s Van Barneveldem těsně prohrál.

Phil Taylor s trofejí pro mistra světa. foto: ČTK

Poražený finalista složil svému přemožiteli poklonu. "Hrál jsem proti počítači. Je naprosto famózní. Ani deset hodin tréninku denně nestačí, ale já se vrátím," prohlásil Van Barneveld po další vzájemné velké bitvě, která měla tentokrát jednoznačný průběh.

"Byl to skvělý zápas, absolutně fantastický. Je mi Raymonda líto, ale jeden z nás musel prohrát a jsem rád, že já to nebyl," uvedl Taylor. Oba rivalové se dosud utkali pětatřicetkrát a Taylor popětadvacáté vyhrál. Jeho poslednímu triumfu přihlíželo velké množství celebrit, mezi jinými také slavný fotbalista Arsenalu Londýn Robin Van Persie.

Phil Taylor je klasický hollywoodský příběh toho, jak se dá z ničeho dostat až na vrchol a stát se milionářem. Vedle 14 světových titulů během 18 let totiž triumfoval rodák ze Stoke na bezmála 80 velkých turnajích a jako první v historii vydělal hraním šipek přes milion liber. Přitom když opustil v 16 letech školu, živil se v jedné z keramických dílen, kterými je jeho rodiště proslulé, za týdenní plat 52 liber.

Šipky byly pouze jeho koníčkem do chvíle, než si ho všiml legendární hráč Eric Bristow, který se rozhodl talentovaného šipkaře sponzorovat částkou 10.000 liber. Taylor se mu "odvděčil" tím, že ho v roce 1990 porazil při své první účasti na mistrovství světa ve finále a odstartoval svou hvězdnou kariéru. V roce 2006 byl nominován na prestižní cenu BBC pro sportovní osobnost roku. Jeho popularita, která je především na ostrovech značná, mu naposledy vynesla epizodní roli v televizním seriálu.

Autoři: ,