Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Legendární tenistka Courtová odmítla vrátit Řád Austrálie, kritikům vadí vyhraněnost proti homosexuálům

Sport

  12:12
Canberra - Australská sportovní legenda Margaret Courtová nevrátí navzdory vlně kritiky nejvyšší australské vyznamenání Řád Austrálie, který dnes převzala za dlouholetý přínos tenisu. Kvůli jejím vyhraněným názorům na homosexualitu se proti jejímu ocenění již ohradila řada lidí.

Margaret Courtová. foto: Reprofoto

„Nikoho nenávidím, mám ráda všechny lidi včetně gayů a transgenderových osob. Integrovali jsme je i do naší komunity, nikdy jsme nikoho neodmítli. Mohou mě šikanovat jako v uplynulých dnech, nezáleží mi na tom a je to v pořádku,“ citovala agentura AP Courtovou, jež je křesťanskou pastorkou.

Margaret Courtová.
Rebelující John McEnroe a Martina Navrátilová, vedle Margaret Courtová.

Osmasedmdesátiletá Courtová je držitelkou rekordních 24 grandslamových titulů ve dvouhře, dalších 40 jich přidala ve čtyřhrách. Odmítavě se vymezuje proti gayům a kritizuje lesby z řad tenistek. Před několika lety se veřejně postavila proti uzákonění manželství párů stejného pohlaví, kvůli čemuž se stala terčem kritiky. Podle tenistky média její slova překroutila.

Na protest proti ocenění Courtové už vrátila Řád Austrálie transgenderová doktorka Clara Tuck Meng Soová, která byla vyznamenána před pěti lety. Premiér státu Vicotira Daniel Andrews zase označil názory Courtové za škodlivé a ostudné.

Autor: