Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slibný start, pak krach. Nosková titul v Praze nezískala, podlehla Hibinové

Česká tenistka Linda Nosková pózuje s trofejí pro poraženou finalistku turnaje WTA v Praze. foto: Radek Vebr, MAFRA

Kvůli dešti netradičně až v pondělí poznal turnaj WTA v Praze vítězku dvouhry. Stala se jí Japonka Nao Hibinová, která ve finále porazila Lindu Noskovou. Osmnáctiletá česká tenistka do utkání vstoupila lépe, v prvním setu vedla 3:0, poté ale odpadla a zápas ztratila 4:6 a 1:6. Prohrála tak i druhý duel o titul na elitním okruhu v kariéře.
  11:21aktualizováno  13:53

Osmnáctiletá Češka hrála finále už letos v Adelaide, kde nestačila na Bělorusku Arynu Sabalenkovou. Do finále v Praze prošla na druhý pokus, loni podlehla v semifinále krajance a pozdější vítězce Marii Bouzkové.

Nosková vs. Hibinová

Reportáž z utkání

„Dnes to úplně nevyšlo. Počasí mi úplně nepřálo. Doufám, že to příští rok bude rozhodně lepší,“ řekla v rozhovoru na kurtu Nosková a poděkovala fanouškům.

„Bez vás bych možná ani ten druhý zápas ze špatného stavu neotočila (proti Ankitě Rainaové z 1:6 a 1:3). Dnes jsem to chtěla vyhrát pro vás všechny. Doufám, že to příští rok bude lepší,“ doplnila Nosková.

Do utkání s Hibinovou, až 136. tenistkou světového žebříčku, která do hlavní soutěže prošla až jako šťastná poražená z kvalifikace, přitom vstupovala jako jasná favoritka.

Podle toho i začala, proti čtvrtfinálové přemožitelce Terezy Martincové v prvním setu díky brzkému brejku vedla 3:0. Japonka ale zpřesnila údery, třemi hrami za sebou srovnala a následně vývoj otočila.

V deváté hře brejkla Češku ještě jednou a po osmatřiceti minutách si přivlastnila úvodní sadu.

Jedenasedmdesátá hráčka světa Nosková se ani ve druhém setu nemohla opřít o servis a Hibinová získala po dvou brejcích pohodlný náskok. Za stavu 4:1 a 30:0 pro Japonku duel zhruba na půl hodiny přerušil déšť, ale ani pauza Hibinovou nerozhodila. Po návratu na kurt už nepřipustila žádné komplikace a utkání dovedla do vítězného konce.

Japonka Nao Hibinová hraje bekhend ve finále turnaje WTA v Praze.

Nosková ztratila pět z devíti her na vlastním servisu a duel zakončila dvojchybou. Hibinová jí oplatila loňské vyřazení ve čtvrtfinále pražského turnaje, Japonka tehdy zápas za stavu 6:3, 4:2 pro Noskovou vzdala.

Nyní 28letá Hibinová získala třetí titul na okruhu WTA v kariéře a první od triumfu v Hirošimě před čtyřmi lety.

„Chci poděkovat Lindě za skvělé finále. Vím, že teď je to pro ni těžké. Přeji jí hodně štěstí do zbytku sezony. Byl to pro všechny těžký týden kvůli dešti. Těším se, že si tu zase zahraju příští rok,“ uvedla Hibinová.

Program turnaje výrazně změnil déšť

Pražský podnik elitního ženského okruhu měl původně skončit v neděli, kvůli dešti se však harmonogram posunul.

Nosková odehrála semifinále v neděli, Němku Tamaru Korpatschovou v něm vyřídila dvakrát 6:1. Pak čekala, jestli k duelu o titul nastoupí ještě ve stejný den, nicméně druhé semifinále mezi Hibinovou a Rumunkou Jaqueline Cristianovou se dokončit nestihlo.

Finalistky turnaje WTA v Praze: vítězná Nao Hibinová (vlevo) a Linda Nosková

Třikrát ho přerušil déšť, v momentě, kdy za stavu 6:4, 6:7, 5:2 a 15-15 z pohledu Japonky přišla třetí pauza, organizátoři rozhodli, že se mač bude dohrávat v pondělí.

Pondělní dohrávka začala se zhruba půlhodinovým zpožděním v 10:30, Hibinová v ní dotáhla třetí sadu k vítězství 6:3. Po krátkém odpočinku šla znovu na kurt a poradila si s Noskovou i další dešťovou pauzou. Následně ovládla s Gruzínkou Kalašnikovovou i finále čtyřhry.

Česká tenistka se měla přesouvat do Kanady, kde byla přihlášená do obří akce WTA 1000 v Montrealu, nicméně účast nakonec kvůli minimálnímu prostoru na přelet odřekla.

Tenisový turnaj žen v Praze

tvrdý povrch, dotace 259.303 dolarů

Dvouhra - finále
Hibinová (Jap.) - Nosková (4-ČR) 6:4, 6:1

Dvouhra - semifinále:
Hibinová (Jap.) - Cristianová (Rum.) 6:4, 6:7 (2:7), 6:3

Čtyřhra - finále:
Kalašnikovová, Hibinová (Gruz./Jap.) - Lechemiaová, Gleasonová (Fr./USA) 6:7 (7:9), 7:5, 10:3

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...