Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Lippi a Klinsmann končí

Sport

  8:54aktualizováno  13:57
BERLÍN/ŘÍM - Dva úspěšní trenéři se po mistrovství světa rozhodli skoncovat se svými funkcemi. Nového kouče bude mít Itálie, kterou už nechce vést Marcello Lippi, a také Němci, kteří už si našli náhradu za Jürgena Klinsmanna.

Jürgen Klinsmann foto: ČTK

Trenér italské fotbalové reprezentace Lippi odstoupil z funkce tři dny po zisku světového titulu. Lippimu na konci července vyprší smlouva a rozhodl se, že ji neprodlouží. "Na konci mimořádné profesionální a lidské zkušenosti, zkušenosti s vedením výjimečných hráčů, jsem přesvědčen, že moje role vůdce italského národního týmu skončila," uvedl kouč v oficiálním prohlášení.

Podle agentury AP ho k odchodu vedly především útoky, jimž musel čelit kvůli zapletení syna Davida do korupční aféry v italském fotbale. Davide Lippi je vyšetřován kvůli své činnosti v hráčské agentuře GEA, která je podezřelá z nekalých obchodních praktik využívajících výhružky a násilí. Osmapadesátiletý kouč odmítl o své budoucnosti mluvit bezprostředně po vítězném finále s Francií, nejprve chtěl jednat se svazovými funkcionáři.

Podle úterních informací měla být schůzka s místopředsedou národní federace Giancarlem Abetem odložena na konec týdne, ale nakonec se rozhodlo už dnes. Odchod Lippiho od národního týmu prý v žádném případě neznamená konec jeho kariéry. Už na pondělní tiskové konferenci v Německu zdůraznil, že hodlá v trenérské práci pokračovat.

Němce povede Löw
Přestože se svým týmem získal na mistrovství světa bronzové medaile, končí ve své funkci také trenér Němců Jürgen Klinsmann. Jeden ze dvou předsedů svazu Gerhard Mayer-Vorfelder oznámil jeho rozhodnutí v noci na dnešek.

Bývalý slavný útočník se rozhodl neprodloužit smlouvu a svaz o tom informoval v úterý odpoledne, kdy po telefonu mluvil s jeho dalším předsedou Theem Zwanzigerem a reprezentačním manažerem Oliverem Bierhoffem. "Lituji jeho rozhodnutí, ale musíme ho přijmout," řekl Mayer-Vorfelder.

Klinsmann převzal německým tým v roce 2004 po Rudim Völlerovi, jenž s mužstvem neuspěl na mistrovství Evropy v Portugalsku. Přestože bývalý hvězdný útočník dlouho čelil kritice kvůli svým metodám a kalifornskému bydlišti, na šampionátu v domácím prostředí Němci předváděli skvělé výkony a prohráli až v semifinále s Itálií po prodloužení. Klinsmann se stal během turnaje symbolem úspěchu národního mužstva a němečtí fanoušci už před koncem mistrovství žádali, aby pokračoval.

Německou fotbalovou reprezentaci nyní povede dosavadní asistent Joachim Löw. Ten má za sebou hráčskou kariéru v týmech Stuttgartu, Frankfurtu a Karlsruhe. V bundeslize naposledy vedl Stuttgart, s kterým získal v roce 1997 Německý pohár a rok nato druhé místo v PVP. Působil také ve Fenerbahce Istanbul a dalším tureckém klubu Adanasporu. V roce 2002 získal rakouský titul s Innsbruckem a pak vedl Austrii Vídeň. Klinsmannovi dělal asistenta od srpna 2004.

Autoři: ,